Σχεδιασμός ψηφιακής ερμηνευτικής εφαρμογής για μουσείο ποδοσφαιρικού συλλόγου: Το παράδειγμα του Μουσείου του Παναθηναϊκού - Βόζιος, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2015)
Η παρούσα εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας στο Μ.Δ.Ε. Πολιτισμική Πληροφορική του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.Η ανάδειξη ενός μουσειακού χώρου μέσα από τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών είναι μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδος προβολής του μουσειακού υλικού. Οι ερμηνευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη συνοδεία των εκθεμάτων ποικίλουν, ανάλογα με το αντικείμενο της έκθεσης και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Η χρήση πολυμεσικών εφαρμογών συντελεί τόσο στην εξυπηρέτηση του κοινού, όσο και στην εναλλακτική μέθοδο προβολής των μουσειακών συλλογών. Στόχος της εισαγωγής τεχνολογικών μέσων σε πολιτιστικούς φορείς είναι συνήθως το κοινό και η αύξηση της επισκεψιμότητας των χώρων αυτών. Η ιδέα της δημιουργίας μουσειακών χώρων έκθεσης της ιστορίας ποδοσφαιρικών συλλόγων γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και υλοποιήθηκε περίπου μισό αιώνα αργότερα. Κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες από όλο τον κόσμο υιοθέτησαν την ιδέα και σήμερα μετράμε παγκοσμίως κάποιες δεκάδες μουσείων με κύριο έκθεμα ποδοσφαιρικές συλλογές. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής αυτής διατριβής, το μουσείο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται το Μουσείο, οι λόγοι δημιουργίας του, οι θεματικές ενότητες της έκθεσης του και το κοινό του. Η ιστορία του αθλήματος του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, η ίδρυση της ομάδας του Παναθηναϊκού, καθώς και οι επιτυχίες της και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτές αλλά και όλη η πορεία του Συλλόγου, παρουσιάζονται στο δεύτερο κεφάλαιο της διατριβής. Στο τρίτο κεφάλαιο εστιάζουμε στην πολυμεσική ερμηνευτική εφαρμογή που δημιουργήθηκε για χρήση της στο τμήμα του Μουσείου του Παναθηναϊκού, το οποίο αναφέρεται στην πορεία του Συλλόγου στην Ευρώπη κατά την περίοδο 1970-71. Αναλύονται οι στόχοι της εφαρμογής, τα χαρακτηριστικά της καθώς και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει κάποια συμπεράσματα και προτάσεις για το μέλλον.