Προσωποποίηση δικτυακού περιεχομένου στις ανάγκες του χρήστη - Λιανέας, Γιώργος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2015)
Η παρούσα εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας στο Μ.Δ.Ε. Πολιτισμική Πληροφορική του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Τα τελευταία 25 περίπου χρόνια η Πληροφορική Επιστήμη μας προσφέρει με μεγάλο ζήλο τα ευεργετήματά της, αφού έχει ενσωματωθεί και βοηθάει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του ανθρώπου. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ευεργετημάτων είναι και η «ψηφιακή» ψυχαγωγία που αποτελεί μια ρεαλιστική πραγματικότητα τα τελευταία ιδίως 8-10 χρόνια. Αυτό το κομμάτι λοιπόν της Πληροφορικής Επιστήμης θα εξετάσουμε σήμερα και συγκεκριμένα εκείνο που είναι συνυφασμένο με το διαδίκτυο και τα πολυμέσα. Το ΣΔΠ ή αλλιώς CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) είναι ένα προϊόν της ψηφιακής επιστήμης που υλοποιείται στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Εξυπηρετεί ομάδες χρηστών που θέλουν να επικοινωνήσουν με κάποιο τρόπο (σε ένα ιστότοπο) ή ακόμα και οργανισμούς ή εταιρείες που διαθέτουν ιστοχώρους – ιστοσελίδες και θέλουν να αξιολογήσουν την αποδοτικότητά τους, την αξιοπιστία τους, την ευαισθησία τους, σε σχέση με αυτό που προσφέρουν στην κοινωνία. Η έννοια της Διαχείρισης Περιεχομένου (ΔΠ) αναφέρεται στον έλεγχο της δημιουργίας και της διανομής, της πληροφορίας και της λειτουργικότητας. Όπως οι περισσότερες σύνθετες έννοιες έτσι και η έννοια της διαχείρισης του περιεχομένου έχει διαφορετική ερμηνεία ανάλογα με τους ανθρώπους που την ερμηνεύουν. Βέβαια η ΔΠ είναι κυρίως μια διαδικασία οργάνωσης και δημιουργίας δημοσιεύσεων. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με ΔΠ είναι επειδή πιθανόν ασχολούνται με την κατασκευή ενός μεγάλου ιστοτόπου. Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία των διαδικτυακών κόμβων άλλαξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον αναπτύσσονται κόμβοι μεγάλου μεγέθους με πολλές σελίδες οι οποίες μπορεί να αλλάζουν δυναμικά. Καθίσταται επομένως, η ΔΠ επιτακτική ανάγκη ώστε να οργανωθεί το περιεχόμενο με επιτυχία ώστε να μην περιέλθουμε σε μια χαοτική κατάσταση. Για τον λόγο αυτό πολλές εταιρίες κατασκεύασαν συστήματα τα οποία αποκαλούν Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (ΣΔΠ) ώστε να ικανοποιήσουν την ανάγκη των εταιριών για ΔΠ σε κατασκευές μεγάλων ιστοτόπων. Ακόμα και αν το μόνο πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου, χρειαζόμαστε ένα ΣΔΠ το οποίο θα μας βοηθήσει στην οργάνωση ώστε ο κόμβος να μπορεί να μεγαλώνει και να αλλάζει γρήγορα διατηρώντας έτσι την οργάνωση του σε υψηλό επίπεδο. Ένα ΣΔΠ αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: 1. Το σύστημα συλλογής (Collection System). 2. To σύστημα διαχείρισης (Management System). 3. To σύστημα δημοσίευσης (Publishing System). Υπάρχουν 2 βασικών κατηγοριών ΣΔΠ. Τα μη εμπορικά ή αλλιώς ΣΔΠ ανοιχτού κώδικα (Open Source CMS), όπως: • Mambo (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). • XOOPS (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). • Drupal (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). • PHP-NUKE (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). • Infoglue (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). και τα εμπορικά όπως: • Microsoft CMS 2002 (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). • Tridion R5 (ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ). Το ΣΔΠ δίνει επίσης τη δυνατότητα στον «κατασκευαστή» του να ρυθμιστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, όπως μειονεκτούντων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ), ηλικιωμένων, μη ομιλούντων την Ελληνική γλώσσα. Διαθέτοντας κατάλληλα προγραμματιστικά εργαλεία και ενσωματώνοντας άλλα όπως η HTML, PHP, SQL SERVER, JAVASCRIPT, FLASH MX, XML SCHEMA και άλλα, μπορεί να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα καλύπτοντας τις ιδιαιτερότητες των παραπάνω κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού μας. Η συγκεκριμένη εργασία είναι ένα ΣΔΠ ανοιχτού κώδικα που αφορά σε ένα Ρεμπέτικο Portal. Εδώ είναι συγκεντρωμένο πολυποίκιλο υλικό, από απλό κείμενο έως αρχεία βίντεο. Δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να πλοηγηθεί στο περιεχόμενο της βάσης αυτού του Portal με εύχρηστο και γρήγορο τρόπο, αναζητώντας οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Ρεμπέτικο Τραγούδι και τους Δημιουργούς του. Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε επειδή θεωρούμε ότι το Ρεμπέτικο Τραγούδι και οι Δημιουργοί του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, αντανακλά την Ελληνική πραγματικότητα, πηγάζοντας μέσα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της επαρχίας και των πόλεων, την αγάπη, τον έρωτα, τον πόλεμο, τα πάθη, το θάνατο, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν «ακουμπάει», καθόλου, πάνω σε οποιαδήποτε πεπατημένη. Δηλαδή δε χρησιμοποιεί καθόλου τα ήδη υπάρχοντα ΣΔΠ ανοιχτού κώδικα που υπάρχουν ελεύθερα. Το ότι δε θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα έγινε επειδή αυτό θα μας περιόριζε, αναγκάζοντάς μας να ακολουθήσουμε τη δικιά του λογική, τροποποιώντας απλά πεδία και παραμέτρους. Γι’ αυτό και φτιάξαμε με τα παραπάνω προγραμματιστικά εργαλεία, που προανέφερα, την εφαρμογή μας από την αρχή, βήμα βήμα: • Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο χρήστης είναι η εγγραφή του στη Βάση μας, δηλώνοντας τα στοιχεία του, τις προτιμήσεις του και τις ιδιαιτερότητές του, αν υπάρχουν. (REGISTRATION) • Η Βάση του γυρίζει, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του, το αντίστοιχο περιεχόμενο σε «προσωποποιημένη» μορφή. • Κατόπιν εισέρχεται με το όνομα και τον κωδικό του στη Βάση. (LOGIN) • Έτσι ο χρήστης αρχίζει την πλοήγησή του ελεύθερα στα περιεχόμενα της Βάση μας. • Τέλος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να εξέλθει από το Portal με αποσύνδεση. (LOGOUT). - Στην περίπτωση που ξεχάσει τον κωδικό του μπορεί να πατήσει στο πεδίο «Υπενθύμιση Κωδικού» και η Βάση του στέλνει αυτόματα ένα email με τον Κωδικό του. • Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας του Profile του χρήστη. Η εργασία αυτή, που όπως είπαμε είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου, δε διαθέτει ακόμα 3 βασικά στοιχεία. Αυτό επειδή είναι απλά μια εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και όχι ένα ολοκληρωμένο προϊόν Πληροφορικής, έτοιμο προς δημοσίευση