Η αφήγηση στην πόλη και η σχηματική πλευρά της γλώσσας: Μια πρόταση για ένα κειμενικό εικονικό περιβάλλον - Κολότσιος, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2015)
Η παρούσα εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας στο Μ.Δ.Ε. Πολιτισμική Πληροφορική του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και καταπιάνεται με δύο κυρίως θεματικές ενότητες, τη γλώσσα (αφήγηση) και τον χώρο (πόλη), προσπαθώντας να περιπλέξει αυτές τις δύο. Από την σκοπιά της πρώτης, αναπτύσσοντας παραδείγματα με τα οποία η πόλη ως έννοια διαμορφώνει τον τρόπο κατασκευής της γλώσσας αλλά και από την σκοπιά της δεύτερης, παρατηρώντας θεωρίες και απόψεις για την πόλη και πως αυτή επηρεάζεται από τον τρόπο που χρησιμοποιείται η γλώσσα. Ως «όχημα μεταφοράς» είτε με τη λογοτεχνική χροιά του όρου είτε με την κυριολεκτική, επιλέχτηκε μια συμπεριφορά της περιπλάνησης, της αναζήτησης, όπως αυτή αναπτύχθηκε στον χαρακτήρα του περιπλανώμενου, του πλάνητα (flaneur), είτε αυτός περιπλανιέται σε μια πόλη είτε ακόμη περιπλανιέται σε ένα κείμενο. Η διαδικασία της βόλτας, της εξερεύνησης αποτελεί τον τρόπο επεξεργασίας των δύο κυρίως θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται η εργασία και συντελεί στον συνδετικό δεσμό και την οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζονται αυτά.