Ψηφιακή χαρτογράφηση βιομηχανικών μνημείων της Λέσβου - Καραγιάννη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2015)
Η παρούσα εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας στο Μ.Δ.Ε. Πολιτισμική Πληροφορική του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και αφορά τα βιομηχανικά κτήρια της Λέσβου. Ως πολιτισμική κληρονομιά ενός τόπου θεωρείται το σύνολο των πολιτισμικών αγαθών που αναφέρονται στον τόπο αυτό και περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν την ιστορική μνήμη των ανθρώπων που τον κατοικούν. Μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς ενός λαού αποτελούν και τα βιομηχανικά μνημεία (κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός, έγγραφα κλπ.). Τα αγαθά αυτά που αποτελούν τη βιομηχανική κληρονομιά μιας περιοχής, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανθρωπότητα, αφού αποτελούν μέρος της ιστορίας της εξέλιξης του υλικού πολιτισμού και της ανθρώπινης εργασίας. Λόγω της μεγάλης ιστορικής, τεχνολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής τους αξίας, τα στοιχεία της βιομηχανικής κληρονομιάς χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας με σκοπό τη διατήρησή τους. Από τα τέλη του 19ου ως και τις πρώτες δεκαετίες 20ου αιώνα στη Λέσβο παρατηρείται μια σημαντική ακμή στον τομέα της βιομηχανίας. Την εποχή αυτή χτίζονται στο νησί το ένα μετά το άλλο εργοστάσια για την έκθλιψη της ελιάς, σαπωνοποιεία, αλευρόμυλοι, βυρσοδεψεία κ.α. Από τα μέσα, όμως, του 20ου αιώνα κι έπειτα η καινούρια τεχνολογία (φυγοκεντρικά μηχανήματα) που αύξησε την ημερήσια ποσότητα έκθλιψης ελιάς, αλλά κι η μετανάστευση που επέφερε την μερική εγκατάλειψη των ελαιώνων, είχε σαν αποτέλεσμα να θέσει εκτός λειτουργίας, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘60, το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων των βιομηχανιών της Λέσβου, που παρά την εγκατάλειψη και την φθορά του χρόνου, κοσμούν τις περιοχές που τα φιλοξενούν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική τους μοναδικότητα και την ιστορικότητα που αποπνέουν.Στόχος της συγκεκριμένης διατριβής ήταν μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και απεικόνισης σε ΓΣΠ των βιομηχανικών κτιρίων της Λέσβου, του 19ου και του 20ου αιώνα, και η μετέπειτα προβολή των στοιχείων που συλλέχθηκαν με την δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε με τη βοήθεια δύο εργαλείων: ενός Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (ArcMap), που αποτελεί εργαλείο ανάλυσης και οπτικοποίησης γεωγραφικών δεδομένων και ενός εργαλείου ανάπτυξης ιστοσελίδων (Dreamweaver).