Δημιουργία ντοκιμαντέρ για τον πύργο της Μυτιλήνης με τίτλο "ο πύργος και ο χρόνος" - Θεοχάρη, Ιφιγένεια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2015)
Το παρόν video πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασία στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας εξετάζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ενός ντοκιμαντέρ για τον «Πύργο της Μυτιλήνης»: ένα αρχοντικό του 20ου αιώνα, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση, στην πόλη της Μυτιλήνης τόσο τοπογραφικά όσο και αισθητικά. Η κινηματογράφηση ενός μνημείου, μπορεί να θέτει ως στόχο να προβάλει την πολιτισμική, ιστορική, αρχιτεκτονική και αισθητική του αξία. Έτσι θα προσφέρεται η δυνατότητα να μελετηθεί η εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων και να αναδειχθεί η σημασία του στο σήμερα. Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρείται η αναβίωση των ιστορικών, πολιτισμικών, αρχιτεκτονικών και αισθητικών στοιχείων που σχετίζονται με το οικοδόμημα του Πύργου της Μυτιλήνης και προσδιορίζεται η επιλογή μιας κινηματογραφικής οπτικής μέσα από την οποία θα αναδεικνύονται. Ο Πύργος της Μυτιλήνης, είναι ένα από τα πολλά αρχοντικά της πόλης της Μυτιλήνης και αποτελεί ένα κομμάτι του ένδοξου αρχιτεκτονικού και εμπορικού πολιτισμικού παρελθόντος της. Η ανάδειξή του συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του ίδιου του τόπου και της κληρονομιάς του. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενός τόπου είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητάς του. Η Μυτιλήνη έχει να επιδείξει αρκετά δείγματα σπιτιών με την αρχιτεκτονική αυτή. Η συμβολή στη διατήρηση της παράστασης ενός μνημειακού κόσμου, που κινδυνεύει να αφανιστεί εντελώς, είναι σημαντική σήμερα που διαθέτουμε το βίντεο και τα ψηφιακά συστήματα εγγραφής της εικόνας. Έτσι πρόσθετα θα αποδειχθεί, ότι έστω ακρωτηριασμένα, έτσι εγκατελειμένα στην τύχη τους, τα μνημεία αυτά αξίζει να κρατηθούν ανέπαφα όχι μόνο στη μνήμη μας, αλλά και στην πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τα μηνύματά τους και σε επόμενες γενεές.