Sustainability in yachting marinas and the ESG factors - Ευαγγελινού, Δήμητρα; Χρυσοστόμου, Ιωάννα; Τσιμπουκλής, Παναγιώτης (2025)
Στη παρούσα εργασία γίνεται λόγος για την επίδραση της βιωσιμότητας και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Environment, Social, Governance) στις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις μαρίνες yachting. Αρχικά, παρουσιάζεται το θέμα της βιωσιμότητας με την ενσωμάτωση των τριών πτυχών: περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία. Παρουσιάζεται ο ορισμός του SDG και γιατί μια εταιρία είναι χρήσιμο να κάνει αναφορές SDG καθώς αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για μια επιχείρηση. Γίνεται η ανάλυση της ατζέντας 2030, με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και πως αλληλοεπιδρούν με αναφορές SDG. Αναλύονται τα κριτήρια ESG και πως αυτά επηρεάζουν τις εταιρίες σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Προβάλλονται τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή τους και το πως η βιωσιμότητα είναι αναγκαία για την ύπαρξη της επιχείρησης. Εξετάζεται η επίδραση που ασκούν οι αξιολογήσεις των δεικτών ESG επιχειρήσεων στους μελλοντικούς επενδυτές αλλά και σε άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες. Ακόμα αναφέρεται η σχέση του ESG με την επιχειρηματικότητα-επενδύσεις (investing), τα οφέλη της, πως τα κριτήριά αυτά επιδρούν στην εταιρική διακυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και η εφαρμογή τους στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Στη συνέχεια, επικεντρωνόμαστε στον θαλάσσιο τουρισμό και την επίδρασή του με αναφορά στο κλάδο του yachting, παρουσιάζοντας τις μορφές του και την συνεισφορά στην εθνική οικονομία. Ακολούθως αναδεικνύονται οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την δημιουργία τουριστικών λιμένων-μαρίνων. Γίνεται ανάλυση των κατηγοριών και του σχεδιασμού μιας μαρίνας καθώς και πως εφαρμόζονται τα κριτήρια ESG στον κλάδο αυτό. Γίνεται μνεία στη μελέτη περίπτωσης της μαρίνας Ζέας του Πειραιά καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μαρίνας αφού διαθέτει πολλαπλές παροχές για τους χρήστες της και εφαρμόζει τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια στην λειτουργία. Τέλος, γίνεται αναφορά στις πολιτικές που ακολουθεί η εταιρία καθώς και στις δράσεις της σε σχέση με το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις σχετικά με μελλοντικές δράσεις που θα μπορούσε η εταιρία να ακολουθήσει ώστε να εντάξει περισσότερο την βιωσιμότητα στις πρακτικές της.