Τεχνολογίες περιορισμού ρύπων και λειτουργικά θέματα - Δροσάκης, Ιωάννης (2025)
Στην παρούσα εργασία θα αναλυθούν οι τεχνολογίες περιορισμού ρύπων και τα λειτουργικά θέματα. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια εισαγωγή για την παγκόσμια ναυτιλία και για την περιβαλλοντική ρύπανση. Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι κανονισμοί για τα περιβαλλοντικά θέματα όπου γίνεται μια αναφορά στην διεθνή σύμβαση για την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης, την MARPOL και τον ΙΜΟ. Επίσης, στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζονται και τα μέτρα και τα εργαλεία για την ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια πιο αναλυτική αναφορά στα μέτρα αποφυγής των ατμοσφαιρικών ρύπων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, όπως, η μεθανόλη, το υγραέριο κ.α.. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα λειτουργικά μέτρα μείωσης της ρύπανσης από την ναυτιλία. Γίνεται αναφορά στη διαχείριση της λειτουργίας του πλοίου, στα συστήματα διαχείρισης του πλοίου και στην διαχείριση της απόδοσης της ενέργειας