Πολιτική εξουσία και αστικός χώρος στην ύστερη βυζαντινή περίοδο: το παράδειγμα της Τραπεζούντας 1204-1461 - Ευσταθίου, Δημήτριος (2025)
Το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας σχετίζεται με τη διάδραση της πολιτικής εξουσίας με τον αστικό χώρο στην Ύστερη Βυζαντινή περίοδο, με ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Τραπεζούντας. Βασιζόμενος τόσο στα εγκωμιαστικά κείμενα για την πόλη της Τραπεζούντας, όσο και σε νεότερες μελέτες για το ρόλο του αστικού χώρου στην άσκηση της εξουσίας στο Βυζάντιο, θα προσπαθήσω να αποτυπώσω το μετασχηματισμό που υπέστη η συγκεκριμένη πόλη κατά τους τελευταίους αιώνες ζωής της Αυτοκρατορίας. Θα σταθώ στο πώς αυτός ο μετασχηματισμός συνδέεται με τις γενικότερες αλλαγές που επήλθαν στο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο και στο πώς ο αστικός χώρος διαρθρώνεται με βάση τις νέες αυτές συνθήκες αλλά και με βάση τις επιδιώξεις και τα αφηγήματα της εξουσίας.