“Λεσβιακή” (α)ορατότητα στην πρώιμη νεότερη περίοδο: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ερμηνευτικές επιλογές - Μπάντα, Αικατερίνη (2025)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τα όρια της “λεσβιακής” (α)ορατότητας κατά την πρώιμη νεότερη περίοδο. Το ερευνητικό πεδίο της λεσβιακής ιστοριογραφίας βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας της σεξουαλικότητας, όπως η τελευταία αναπτύχθηκε από την δεκαετία του 1970 και έπειτα. Το ιστοριογραφικό και ερμηνευτικό ζήτημα που προκύπτει, είναι με ποιον τρόπο μπορεί να ιστορικοποιηθεί η γυναικεία ομοερωτική επιθυμία κατά τους προνεωτερικούς χρόνους, δηλαδή σε μία περίοδο όπου δεν υφίστανται “λεσβιακές” ταυτότητες. Οι κυριότερες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις, οι οποίες έχουν χρησιμοποιεί στην προσπάθεια ιστορικοποίησης της σεξουαλικότητας είναι η ουσιοκρατική, η κατασκευασιοκρατική και η κουίρπροσέγγιση. Κάθε μία από τις ιστοριογραφικές προσεγγίσεις αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο τη “λεσβιακή” σεξουαλικότητα και χρησιμοποίησε εναλλακτικούς όρους για την περιγράψει. Στην παρούσα έρευνα, μελετώνται οι ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ο τρόπος με τον οποίο αυτές λειτούργησαν επικουρικά στην ανάδειξη της “λεσβιακής” εμπειρίας κατά την πρώιμη νεότερη περίοδο και η χαρτογράφηση της αορατότητάς της.