Κινηματογραφικές καταγραφές της ελληνικής οικογένειας: αναπαραστάσεις και μετασχηματισμοί - Σταμάτη, Μαρίνα (2025)
Η κοινωνιολογική και ανθρωπολογική ποιοτική έρευνα αλλά και η κινηματογραφική καταγραφή πολύ συχνά εστιάζουν στα δρώντα υποκείμενα, στις κοινωνικές σχέσεις, στους πολιτισμικούς δεσμούς και στον τρόπο που επιμέρους συνομαδώσεις κατανοούν και ερμηνεύουν την καθημερινότητα τους. Η παρούσα διατριβή κινείται θεωρητικά στο χώρο της κοινωνιολογίας της οικογένειας και των συγγενικών δικτύων, της οπτικής ανθρωπολογίας και συγκεκριμένα του Κινηματογράφου της Παρατήρησης. Συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη, συνθέτοντας διάφορες βασικές μεθοδολογικές τεχνικές, όπως συμμετοχική εθνογραφία, συνεντεύξεις, παρατήρηση στο πεδίο και κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης για να κατανοήσει και να αποτυπώσει τους μετασχηματισμούς και τις αναπαραστάσεις της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας. Ακολουθώντας κριτικά τη λογική της ποιοτικής έρευνας – εκτός του τελικού κειμένου διατριβής που κατατίθεται - θα δημιουργηθεί επιπλέον μια ταινία τεκμηρίωσης. Η ταινία – ακολουθώντας τις αρχές του κινηματογράφου της παρατήρησης - θα καταγράφει στιγμές από την καθημερινότητα πέντε σύγχρονων ελληνικών οικογενειών, διαφορετικών μορφών, που ζουν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας. Τέλος με οδηγό το συνολικό οπτικοακουστικό και το υπόλοιπο εμπειρικό υλικό (σημειώσεις πεδίου, ημερολόγιο έρευνας, συνεντεύξεις, άτυπες συζητήσεις, απλή παρατήρηση, κτλ.) απαντώνται το δυνατόν σφαιρικότερα και ολοκληρωμένα τα ερευνητικά ερωτήματα της διδακτορικής διατριβής.