Παιχνιδοποιημένη σχεδίαση ψηφιακού αντιγράφου ιστορικού οικισμού σε περιβάλλον Minecraft, για την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς: η περίπτωση της Άνω Σύρου - Παπαδημητρίου, Μαγιούλα (2025)
Η διπλωματική εργασία έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός παιχνιδοποιημένου συστήματος για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου με ιστορική σημασία. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στην επανασχεδίαση ενός ιστορικού οικισμού, την Άνω Σύρο, με βάση το ψηφιακό του αντίγραφο, σε περιβάλλον του παιχνιδιού Minecraft. Στόχος αυτής της παιχνιδοποιημένης περιήγησης είναι να εμπλέξει ψυχαγωγικά τον χρήστη σε μία αναζήτηση στοιχείων για την εκμάθηση και την ευαισθητοποίηση του σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Άνω Σύρου (ιστορία, αρχιτεκτονική). Κάνοντας χρήση της αγγλικής γλώσσας και δεδομένης της παγκόσμιας δημοτικότητας του Minecraft με εκατομμύρια χρήστες, το σύστημα έχει ως απώτερο σκοπό τη διαπολιτισμική ενημέρωση των χρηστών σε σχέση με τον ιστορικό οικισμό της Σύρου. Με βάση αυτούς τους στόχους, η εργασία αξιολογεί το σύστημα με διαφορετικούς χρήστες ώστε να εκτιμήσει αρχικά κατά πόσο αντιπροσωπεύει πολιτιστικές πτυχές της Άνω Σύρου (βαθμός και στοιχεία προσομοίωσης), και κατά πόσο ψυχαγωγική και ενημερωτική είναι, καθώς και αν (και πώς) ενισχύει τη δυνατότητα ανάδειξης πολιτιστικών πτυχών του οικισμού.