Κατασκευή-προσθέσεις αντιβραχίου με τεχνολογία προσθετικής κατασκευής - Stamoulos, George; Σταμούλος, Γεώργιος (2025)
Το υπό σχεδίαση σύστημα εξυπηρετεί την ανάγκη προσθετικού χεριού σε άτομα με ακρωτηριασμένο αντιβράχιο. Με την εφαρμογή μυοηλεκτρικών προθέσεων (EMG) θα γίνεται καταγραφή μυϊκών σημάτων από το χρήστη, θα αποκωδικοποιούνται και θα μετατρέπονται σε κινήσεις του χεριού (ενεργοποίηση μηχανισμού των δακτύλων και του μηχανισμού της πηχεοκαρπικής). Το τεχνητό άκρο θα είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία προσθετικής κατασκευής. Αρχικά, θα μελετηθεί βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα και υπάρχουσες λύσεις. Αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, που θα συμβάλλει στα επόμενα βήματα. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια βάση που θα καθοδηγήσει τον σχεδιασμό και την επίλυση του προβλήματος. Δηλαδή, θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για υπάρχοντα τεχνητά μέλη, θα γίνει μια σύγκριση τεχνολογιών, θα προκύψουν ανάγκες χρήστη και θα δοθούν προδιαγραφές ώστε το αποτέλεσμα να μπορεί να κριθεί χρήσιμο και λειτουργικό, λύνοντας αυτές τις ανάγκες και διατηρώντας τις προδιαγραφές. Έπειτα, με διάφορες τεχνικές και μεθόδους θα δημιουργηθούν δημιουργικές σχεδιαστικές λύσεις βάση αυτών των αναγκών και προδιαγραφών, με εκμετάλλευση της γνώσης που καταγράφηκε από την προηγούμενη μελέτη. Θα επιλεχθούν υλικά και εξαρτήματα για να φτιαχτεί ένα σύστημα που θα καθιστούν αυτό το project λειτουργικό και παρουσιάσιμο. Ένα από αυτά τα εξαρτήματα θα είναι σχετικό με την τεχνολογία EMG, όπου θα αναλυθεί και θα εξηγηθεί γιατί επιλέχθηκε να είναι η βασική τεχνολογία καθοδήγησης ελέγχου του ρομποτικού βραχίονα. Θα φανούν τα βήματα που θα παρθούν για το προγραμματισμό και την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος. Επίσης, θα γίνει εντρύφηση στην τεχνολογία προσθετικής κατασκευής και πώς θα ωφεληθεί η κατασκευή του βιομηχανικού χεριού με την επιλογή αυτής της μεθόδου κατασκευής. Τέλος, θα γίνει αξιολόγηση όλων των βημάτων και του τελικού αποτελέσματος, εμβαθύνοντας σε μελλοντικά βήματα και προτάσεις, επανεξετάζοντας πώς ένα τέτοιο κατασκεύασμα θα το απορροφήσει η αγορά και τι κοινωνικό αντίκτυπο θα έχει.