Σχεδίαση διαδραστικού εκθέματος για την πολιτιστική κληρονομιά των Βλάχων της Βέροιας - Ζούρκου, Γενοβέφα (2025)
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των κινηματογραφικών μέσων υιοθετείται όλο και περισσότερο σε πολιτιστικούς χώρους, ιδιαίτερα σε μουσεία, ώστε να προσελκύσουν μια ευρεία γκάμα ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας και κουλτούρας, για να μεταδώσουν πληροφορίες, να διατηρήσουν και να αναβιώσουν ξεχασμένες ιστορίες πολιτισμού. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο, μέσα από την καταγραφή θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια τη σχεδίαση ενός διαδραστικού εκθέματος για την προβολή αυτών, να παρακινήσει τους ανθρώπους να συμμετέχουν στη διαφύλαξη της τοπικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμα, θα εξεταστεί πως η παρουσία φυσικών αντικειμένων και η αλληλεπίδραση με αυτά καθώς και ο συνδυασμός τους με ψηφιακά μέσα, όπως είναι το βίντεο και ο ήχος, μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική και πιο ελκυστική πρόταση για την ανάδειξη πληροφοριών. Τέλος, θα διερευνηθεί πως η συνολική εμπλοκή όλων αυτών μαζί μπορεί να διαμορφώσει καινούριες συνθήκες οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.