ΚΑΡΙΝΑ: ένα διαδραστικό έκθεμα μικτής πραγματικότητας για την ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής ως κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου - Καραχάλιου, Αργυρώ (2025)
Η θεματική της διπλωματικής εργασίας αφορά την ξυλοναυπηγική τέχνη, και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τη συναποτελούν και καθορίζουν, γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, και ειδικότερα στο νησί της Σύρου. Αφορμή υπήρξαν οι Ναυτικές Εορτές Σύρου 2022, οι οποίες εστίασαν στο να αναδείξουν κομμάτια της ναυτικής ιστορίας του νησιού, και για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η δημιουργία και παρουσίαση ενός διαδραστικού συστήματος που θα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους επισκέπτες αναφορικά με την παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη και τους καραβομαραγκούς. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από εκτενή έρευνα μεταξύ δημοσιευμένων άρθρων στο Διαδίκτυο, πτυχιακών εργασιών φοιτητών, βιβλίων σχετικών με την τοπική ιστορία και κυρίως με τα παραδοσιακά ναυπηγεία, επισκέψεων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και στον Ταρσανά της Σύρου, καθώς και συνομιλιών με ανθρώπους των προηγούμενων, έγιναν εμφανείς οι κατηγορίες – στόχοι που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο του υπό σχεδίαση συστήματος. Το πρωτότυπο λοιπόν εστιάζει στις φάσεις ναυπήγησης, τα καρνάγια και τους ταρσανάδες, σημαντικές δραστηριότητες που τελούνταν στους χώρους αυτούς, τους καραβομαραγκούς και τους καλαφάτες, τα παραδοσιακά εργαλεία, τους πιο ναυπηγημένους τύπους πλοίων και ένα ιστορικό οδοιπορικό, με επίκεντρο τη Σύρο. Εντέλει το πρωτότυπο, η ΚΑΡΙΝΑ, αποτελεί ένα διαδραστικό έκθεμα μικτής πραγματικότητας που κάνει χρήση της τεχνολογίας projection mapping (χαρτογράφηση προβολής) για να αναδείξει το σημαντικό αυτό στοιχείο της ιστορίας του νησιού και γενικότερα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Ο επισκέπτης δεν παρακολουθεί απλώς, αλλά αλληλεπιδρά με αυτό με απτικό τρόπο, ενεργοποιώντας ο ίδιος τις αφηγήσεις, οι οποίες είναι υπό μορφή 2D animations και gallery φωτογραφικών ντοκουμέντων εποχής. Στην παρούσα διπλωματική δε γίνεται μόνο αισθητή η προσπάθεια δημιουργίας του προαναφερθέντος εκθέματος και η εγκατάστασή του σε ένα πραγματικό πλαίσιο χρήσης και παρουσίασης, αλλά και η μελέτη και καταγραφή των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων που επιτεύχθηκαν για να διαπιστωθεί αν ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης της πληροφορίας επιτυγχάνει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.