Αειφορία και παιχνίδι: σχεδιασμός βιωματικού, παιχνιδιού-δραστηριότητας - Ζουρμπάκη, Στέλλα (2025)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την αειφορία, τη βιωσιμότητα και έναν προβληματισμό πάνω στην αειφόρο σχεδίαση και το ρόλο του σχεδιαστή, σε σχέση με το παιχνίδι ως αντικείμενο αλλά και ως δραστηριότητα. Το πρώτο μέρος της εργασίας είναι θεωρητικό και περιλαμβάνει δύο κεφάλαια, ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παιχνιδιού δραστηριότητας που θα αναδεικνύει τα αειφόρα υλικά και θα φέρει σε επαφή τα παιδιά με την αξία και την επεξεργασία των υλικών, μέσα από την προσωπική αλλά και ομαδοσυνεργατική τους δημιουργία. Η πρώτη ενότητα της αειφορίας επικεντρώνεται σε κάποιους από τους ορισμούς και την κατανόηση της αειφορίας και της αειφόρου ανάπτυξης και την ανάδειξή τους ως μια ολιστική προσέγγιση για την επίλυση των σύγχρονων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Επίσης παρουσιάζει κάποιους από τους ορισμούς. Στη δεύτερη ενότητα προσεγγίζεται η έννοια, τα χαρακτηριστικά, τα είδη και τα υλικά του παιχνιδιού, μέσα στο χρόνο, από την προϊστορία μέχρι τις ημέρες μας. Παρουσιάζεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του παιχνιδιού στις μέρες μας. Και στο τέλος αναφέρεται η σημασία του μουσειοπαιδαγωγικού παιχνιδιού για την σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η ιδέα, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση μιας δραστηριότητας για παιδιά δημοτικού, στην οποία αρχικά αναδεικνύονται αλλά και διαχωρίζονται τα υλικά ως προς την επεξεργασία τους (φυσικά υλικά, πρώτες ύλες, χημικά επεξεργασμένα υλικά, αλλά και “σκουπίδια” ) και στην συνέχεια μέσα από την δραστηριότητα αυτή δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν αυτά τα υλικά αξιοποιώντας την φαντασία και την δημιουργικότητά τους, συνδυάζοντας ταυτόχρονα αρκετά είδη παιχνιδιού (κατασκευαστικό, ατομικό αλλά και ομαδοσυνεργατικό, συμβολικό, λειτουργικό, με κανόνες), διατηρώντας παράλληλα την απόλαυση ενός παιχνιδιού. Καταλυτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό είναι η έννοια της αειφόρου εκπαίδευσης, με ευχάριστο, χρήσιμο, ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο.