Μελέτη και σχεδιασμός βιώσιμης/οικολογικής κατοικίας για τις ανάγκες μιας ολιγομελούς οικογένειας - Λάιου, Ηλιάνα (2025)
Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός της δομής και η ανάλυση μίας βιώσιμης κατοικίας για μία ολιγομελή οικογένεια. Στα πλαίσια της μελέτης της εργασίας γίνεται η πρόβλεψη του σχεδιασμού μιας κατοικίας η οποία θα έχει δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, 2 μπάνια, κουζίνα και προαύλιο χώρο και θα αποτελείται από φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα και υλικά ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της ολιγομελούς οικογένειας. Μέσα από την παρούσα εργασία βλέπουμε τον ορισμό, την ιστορική αναδρομή, την εξέλιξη των βιώσιμων κατοικιών, σε άλλα τέτοια σπίτια που ξεχώρισαν στην χώρα μας και μια εισαγωγή στα 3D printed σπίτια. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο κλίμα και τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και μελέτη για τη χωροταξία, τον προσανατολισμό, τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν και θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Έπειτα, παρατίθεται έρευνα και ανάλυση για τους ενεργειακούς παράγοντες αλλά και για την τεχνολογία προσθετικής κατασκευής βιώσιμων κατοικιών, ώστε να δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατοικία για μια άνετη και αποτελεσματική διαβίωση με μικρό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Τέλος, βλέπουμε τα συμπεράσματα και τις προβληματικές περιοχές και μια σχεδιαστική πρόταση η οποία προσαρμόζεται με τους περιορισμούς και τις ανάγκες της βιωσιμότητας.