Προς μία βιώσιμη μόδα: σχεδίαση και κατασκευή υφασμάτων και ενδυμάτων μέσω χρήσης αειφόρων τεχνικών - Χαραλαμπίδη, Μελίνα; Charalampidis, Melina (2025)
Στις μέρες μας ο όγκος των ρυπογόνων αποβλήτων που παράγονται από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες είναι γιγαντιαίος. Η βιομηχανία της μόδας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς ετησίως δημιουργεί τεράστιους αριθμούς ρύπων (92 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων σύμφωνα με το Environmental Research & Education Foundation, Center for the Promotion of Imports, Waste and Resources Action Plan, Business2Community, World Wildlife). Πέρα από τον όγκο αποβλήτων που παράγει, η βιομηχανία της μόδας εκμεταλλεύεται ποικίλους φυσικούς πόρους τους οποίους μετατρέπει σε προϊόντα τα οποία δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, ενώ λόγω της σύστασής τους, δεν απορροφώνται από το περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες πάνω σε αυτό. Η αλόγιστη χρήση πρώτων υλών, τρόπων παραγωγής αλλά και κατανάλωσης των προϊόντων της μόδας έχει οδηγήσει στο μοντέλο του fast fashion το οποίο δεν στοχεύει στην επαρκή και βέλτιστη χρήση ενός ρούχου, στην επέκταση του κύκλου ζωής του, ούτε στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του. Παρόλο ότι σήμερα γίνονται προσπάθειες παραγωγής νέων υφασμάτων από φυσικούς πόρους μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε βιομηχανικό επίπεδο, η προσπάθεια αυτή δεν επαρκεί προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο ρυθμός απόρριψης τεραστίων ποσοτήτων υφασμάτων από τη βιομηχανία της μόδας που έχουν ήδη παραχθεί και συνεχίζουν να παράγονται καθημερινά. Σε αυτή τη βάση, ποιοι άλλοι τρόποι θα μπορούσαν να διερευνηθούν ώστε ο μέσος καταναλωτής ή και η βιομηχανία του ενδύματος να μπορεί να μετατρέψει αυτά τα υφάσματα σε ένα νέο υλικό για τη χρήση κατασκευής ενδυμάτων που θα ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας και να αυξάνει τον κύκλο ζωής του; Η εργασία αυτή αποσκοπεί στην πειραματική διερεύνηση των τεχνικών και χρήσης υφασμάτων μόδας υπάρχουσας και απορριφθείσας βιομηχανικής παραγωγής και η βελτιστοποιημένη χρήση τους μέσω επανάκτησης βαθμού επανένταξής τους στη σχεδιαστική διαδικασία και χρήση. Στο σχεδιαστικό σκέλος θα παραχθούν 4 δείγματα και θα επιλεγεί ένα από αυτά με έμφαση στις τεχνικές δημιουργίας του και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός υφάσματος το οποίο θα αποτελέσει πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός ενδύματος ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου.