Παραμετροποίηση και σχεδίαση καινοτόμων γυαλιών οράσεως με εφαρμογή των μεθόδων αλγοριθμικού - γενετικού σχεδιασμού και προσθετικής κατασκευής - Τρίψιας, Απόστολος (2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τον τρόπο δημιουργίας γυαλιών οράσεως σχεδιασμένα με την τοπολογική μέθοδο, generative design του συστήματος CAE της εταιρίας PTC και του λογισμικού παραμετρικής σχεδίασης CreoParametric. Μελετάτε επίσης ο τρόπος κατασκευής τους με την μέθοδο της προσθετικής κατασκευής και προτείνεται η καταλληλότερη τεχνική της τεχνολογίας αυτής για generative γεωμετρίες. Αρχικά παρατίθεται μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία των γυαλιών οράσεως με έμφαση στην κατασκευαστική τους διαδικασία ανά περιόδους. Στην συνέχεια αναγράφονται οι νεότερες τάσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και τα υλικά κατασκευής που είναι τα επικρατέστερα. Στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για την προσθετική διαδικασία και τις εφαρμογές της καθώς και τις μεθόδους generative design την topology optimization και την δημιουργία γεωμετριών με την χρήση μικροδομών και πλέγματος κρυστάλλων. Σε αυτό το σημείο παρατίθεται βιβλιογραφία σχετικά τα βασικά μεγέθη που καθορίζουν την γεωμετρία ενός σκελετού γυαλιών οράσεως με τιμές και πίνακες. Σε επόμενο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενής ανάλυση των υλικών που είναι ιδανικά για την εφαρμογή της μελέτης με σύγκριση των ιδιοτήτων τους. Το επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται στην διαδικασία του προκαταρκτικού σχεδιασμού και την δημιουργία ενός πρωτότυπου σκελετού πάνω στον οποίο έγιναν οι διάφορες δοκιμές. Επ ακολούθως περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία δημιουργίας των 3 concept με εφαρμογές όλων των ανωτέρω. Κλείνοντας παρουσιάζονται συγκεντρωμένα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της εργασίας καθώς και το σύνολο της βιβλιογραφίας με όλες τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν.