Το κόσμημα για παραγωγή με τη τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής - Καμπέρη, Άννα (2025)
Η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing), αποτελεί μία νέα κατασκευαστική τεχνολογία που εντάσσεται στην 4η βιομηχανική επανάσταση και αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην δημιουργία προϊόντων σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας. Η ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης με την καινοτόμο κατασκευαστική μέθοδο εναπόθεσης σε επίπεδα υλικού έχει συμβάλει σημαντικά στον αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. Λόγω των τεχνολογικών της δυνατοτήτων με κύριο χαρακτηριστικό την προσαρμοστικότητα οποιασδήποτε φόρμας, είναι ικανή να μεταμορφώσει τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών στη προσπάθεια να καλύψει μια αυξανόμενη ζήτηση που προκύπτει από την αύξηση του πληθυσμού και του υπερκαταναλωτισμού. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση της παραδοσιακής τέχνης του σχεδιασμού και της παραγωγής κοσμημάτων. Μέσα από μια ολοκληρωμένη διερεύνηση τεχνολογιών και υλικών, η μελέτη εμβαθύνει στον συνδυασμό χειροτεχνίας και τεχνολογίας, ρίχνοντας φως στον τρόπο με τον οποίο η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει φέρει επανάσταση στη βιομηχανία κοσμημάτων. Απώτερος σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση της τεχνολογίας προσθετικής κατασκευής, η μελέτη και η εξέταση των δυνατοτήτων της στο χώρο της βιομηχανίας του κοσμήματος, καθώς και τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της χρήσης της τεχνολογίας σε αυτή την βιομηχανία. Η εργασία συνοψίζει τα αποτελέσματα της μελέτης, παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της σχεδίασης κοσμημάτων με τη χρήση της τεχνολογίας προσθετικής κατασκευής και ολοκληρώνεται με μια σύνοψη της σημασίας της τεχνολογίας αυτής για τον τομέα της βιομηχανίας και τη σχεδίασης κοσμημάτων.