Δημιουργική επανασχεδίαση υπηρεσίας κοινωνικής καινοτομίας με την χρήση μεθόδων του co-design - Παπάζογλου, Μυρσίνη (2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο, μελετώντας την επιρροή της Συνεργατικής Σχεδίασης ( co-design) στη Σχεδίαση Υπηρεσιών, να δημιουργήσει μια υπηρεσία βασισμένη στη κοινωνική καινοτομία η οποία θα σταθεί στη κοινότητα της Σύρου. Ταυτόχρονα πρωταγωνιστές της υπηρεσίας θα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής με τον ρόλο τους να μεταβιβάζεται από αυτόν του χρήστη σε αυτόν του συν-σχεδιαστή. Με τα εργαλεία της Συνεργατικής Σχεδίασης και τους χρήστες της σε νέους ρόλους, μια υπάρχουσα υπηρεσία με όραμα την ηθική στον χώρο της μόδας και την εμπλοκή της κοινότητας σε εθελοντικές δράσεις, θα επανασχεδιαστεί και θα μετατραπεί σε ισχυρό εργαλείο προς έναν αειφόρο και συλλογικό τρόπο ζωής ενώ θα μένει σταθερά εξελισσόμενη στο πέρασμα του χρόνου. Η Συνεργατική Σχεδίαση θα ενταχθεί σε μορφή πειραματικού εργαστηρίου και θα στοχεύει στην εμπλοκή των χρηστών της υπηρεσίας σε όλα τα σχεδιαστικά της στάδια με σκοπό την δημιουργία μιας καλύτερης εμπειρίας χρήστη, ώστε η υπηρεσία να ξανασταθεί ισχυρά στην κοινωνία της Σύρου. Τέλος σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι και η κινητοποίηση των κατοίκων της κοινωνίας της Σύρου ώστε να προβούν προς ομαδικές δράσεις με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους καθώς και η δημιουργία θεσμών στο κοινοτικό πλαίσιο με στόχο την συνολική του ευημερία, την δημιουργία κοινωνικών δραστηριοτήτων, την παρουσίαση νέων οικονομικών μοντέλων και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των μελών της.