Διαφθορά στο χώρο του αθλητισμού - Βασιλείου, Ιωάννης (2024)
Η διαφθορά αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με το φαινόμενο της διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού, με έμφαση σε οικονομικά εγκλήματα και ζητήματα διαφθοράς που διαπράττονται στον αθλητικό κόσμο. Η εργασία στο πρώτο κεφάλαιο προσπαθεί να χαρτογραφήσει το φαινόμενο της διαφθοράς αλλά και να παρουσιάσει τους διαφορετικούς ορισμούς της. Έπειτα, ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο που ασχολείται με την Κοινωνιολογία του Αθλητισμού και τα βασικά γνωρίσματα αυτής της έννοιας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις θεωρητικές της όψεις και τα προβλήματα του αθλητισμού. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο αθλητισμός μέσα στην κοινωνία και το έγκλημα στην κοινωνία του αθλητισμού, εκεί που η «ανομία» δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Στη συνέχεια, η εργασία εστιάζει σε θεωρίες οικονομικών εγκλημάτων όπως το έγκλημα των ισχυρών και γίνεται αναφορά και στο κρατικό επιχειρηματικό έγκλημα. Στο προτελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διαφθορά στο πεδίο του αθλητισμού μέσα από προβλήματα οικονομικής φύσεως. Παράλληλα, σε αυτό το κεφάλαιο υπάρχει αναφορά και σε ζητήματα διαφθοράς που αφορούν τον στοιχηματισμό ή το ντόπινγκ. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο προτείνονται κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων που πραγματεύονται μέσα από την παρούσα εργασία.