Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική της γλώσσας για μαθητές με ΔΕΠΥ - Ρούμπου, Ιωάννα (2024)
Το σημείο τομής που περιγράφεται στην παρούσα ερευνητική εργασία είναι μεταξύ της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και της χρήσης της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την εκμάθηση γλωσσών. Οι σκοποί είναι να εμβαθύνει ουσιαστικά στους δύο κρίσιμους τομείς, αφενός την κατανόηση της ΔΕΠΥ και αφετέρου το ρόλο των ΤΠΕ στη διδασκαλία γλωσσών. Παρέχεται μια βαθιά θεωρητική επισκόπηση της ΔΕΠΥ γενικά, δηλαδή της επικράτησής της και του τρόπου με τον οποίο επιφέρει μια γνωστική και συμπεριφορική λειτουργία σε ένα άτομο, ιδίως σε παιδιά και εφήβους. Προσδιορίζει το ρόλο των ΤΠΕ στη διδασκαλία γλωσσών εξετάζοντας τα πιθανά οφέλη και τις δυσκολίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην κάλυψη των ποικίλων αναγκών των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με ΔΕΠΥ. Η εργασία θα εμβαθύνει σε διάφορες προσεγγίσεις και ζητήματα κατά την εφαρμογή των εργαλείων ΤΠΕ για μαθητές με ΔΕΠΥ. Θα εξετάσει εμπειρίες από έρευνες και πρακτικές για να εντοπίσει πιθανές στρατηγικές επιτυχίας καθώς και παγίδες. Οι θεωρητικές επιπτώσεις, τα πρακτικά ζητήματα καθώς και οι προτάσεις πολιτικής διευκρινίζονται έτσι ώστε να εξηγηθούν οι πολυδιάστατες πτυχές του θέματος. Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η μελέτη υπογραμμίζει συστάσεις και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα, ώστε να αναδειχθεί η απαίτηση για συνεχή εμπειρισμό, καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις καθώς και προσαρμοσμένες πολιτικές που θα υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκμάθηση γλωσσών για τους μαθητές με ΔΕΠΥ. Η παρούσα ερευνητική εργασία συμβάλλει σε έναν ακαδημαϊκό διάλογο που καλύπτει το κενό των γνώσεων σε έναν τομέα που παραμένει ακόμη ανεξερεύνητος, φέρνοντας τους δρόμους της ΔΕΠΥ και των ΤΠΕ στην εκπαίδευση κάτω από μια στέγη.