Η κατάρτιση των ερευνητών/-τριών στην ηθική και δεοντολογία της εκπαιδευτικής έρευνας - Κακαφίκα, Μαρία (2024)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αποτύπωση των βασικών αρχών ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας, της σημασίας της ηθικής στην έρευνα, του βαθμού κατάρτισης των ερευνητών/- τριών στις ηθικές αξίες και της εξέτασης του βαθμού και της κατεύθυνσης που η επιμόρφωση επηρεάζει τη συμπεριφορά των ερευνητών/-τριών. Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι: Σύγκρουση κάποιων αρχών που οδηγούν σε ηθικά διλήμματα τους ερευνητές/-τριες και ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης όλων όσων εμπλέκονται στην έρευνα, ερευνητών, επιτροπών δεοντολογίας και ερευνητικών ιδρυμάτων, δυσκολία διάκρισης κριτηρίων λήψης ηθικών επιλογών και μέτρησης ηθικής επίγνωσης, διαφορετική νοηματοδότηση σε πολλές περιπτώσεις της ηθικής στην έρευνα από τους ερευνητές/-τριες και από τις θεσμοθετημένες επιτροπές δεοντολογίας, υιοθέτηση σκεπτικισμού απέναντι σε κάθε σημείο αναφοράς και χρήση γνήσιου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην ερευνητική διαδικασία, αναγκαιότητα κατάρτισης των ερευνητών/-τριών στις ηθικές αξίες και συσχέτιση του βαθμού που επηρεάζεται η συμπεριφορά των ερευνητών/-τριών από την επιμόρφωσή τους στην ηθική και δεοντολογία της έρευνας με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ηθικής εκπαίδευσης. Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικές με την κατάρτιση των ερευνητών/-τριών στην ηθική και δεοντολογία της εκπαιδευτικής έρευνας διεξάγεται από την ερευνήτρια έρευνα με ερευνητικό εργαλείο τη δομημένη συνέντευξη και υποκείμενα έρευνας τους ερευνητές/-τριες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ερευνητικοί άξονες της συνέντευξης είναι: το είδος κατάρτισης στις ηθικές αξίες, ο τρόπος ενσωμάτωσης των αρχών ηθικής στη σχεδίαση και στην υλοποίηση της έρευνας και η επίδρασή της επιμόρφωσης στη συμπεριφορά των ερευνητών/-τριών. Λέξεις κλειδιά: κατάρτιση ερευνητών/-τριών, ηθική και δεοντολογία έρευνας, επιμόρφωση, εκπαιδευτική έρευνα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.