Η δομή της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας (Αχαρνείς, Εκκλησιάζουσαι, Ειρήνη) - Κωνσταντάκη, Ειρήνη (2024)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δομή της αριστοφανικής κωμωδίας. Αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχαίας κωμωδίας και παρουσιάζεται η τυπική δομή της κωμωδίας του Αριστοφάνη. Ακολουθεί η ανάλυση του δομικού σχήματος σε τρία έργα: τους Αχαρνείς, την Ειρήνη και τις Εκκλησιάζουσες. Ειδικότερα οι κωμωδίες του Αριστοφάνη έχουν συντεθεί με βάση συγκεκριμένες δομικές αρχές που εμφαίνονται στο τυπικό σχήμα: πρόλογος, πάροδος, επιρρηματικός αγών, παράβαση, διάφορα χωρικά επεισόδια και έξοδος. Επιπρόσθετα εξετάζεται η δραματική και αφηγηματική πλοκή τους καθώς και η σκηνική συμπεριφορά του κωμικού ήρωα. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του δομικού σχήματος των Αχαρνέων, της Ειρήνης και των Εκκλησιαζουσσών αλλά και η καταγραφή των βασικών δομικών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα έργα. H εργασία ολοκληρώνεται με τον επίλογο και την εξαγωγή συμπερασμάτων.