Τα οφέλη ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος μάθησης στη διδακτική της μηχανικής: διδασκαλία τεχνικού σχεδίου με χρήση προγραμμάτων τρισδιάστατης απεικόνισης - Παπαδόπουλος, Δημήτριος (2024)
Η σύγχρονη κοινωνία βιώνει συνεχείς μεταβολές σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, συνοδευόμενες από τη γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Αυτού του είδους οι αλλαγές επηρεάζουν οποιονδήποτε τομέα της ζωής του ατόμου και πόσω δε μάλλον τον τομέα της εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με ξαφνικές και απότομες αλλαγές, οι οποίες απαιτούσαν άμεση προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Γεννήθηκε, λοιπόν, η ανάγκη για μεταβολές στην εκπαιδευτική διαδικασία που ενδεχομένως, είναι μακριά από οτιδήποτε συνηθισμένο, με σκοπό πάντα την αποτελεσματικότητα και ένα αξιόπιστο μαθησιακό αποτέλεσμα. Ο τρόπος διαμόρφωσης των περιβαλλόντων μάθησης και οι συνθήκες που δημιουργούνται από τον τρόπο λειτουργίας τους αποτελούν παράγοντες που διαμορφώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις της κοινότητας και τη μορφή της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αρχικά, διερευνώνται οι τύποι των περιβαλλόντων μάθησης και τα πιθανά οφέλη του συνδυασμού περιβαλλόντων μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συνέχεια, αναλύεται η διαρρύθμιση του χώρου διδασκαλίας καθώς παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα οικειοποίησης του φυσικοκοινωνικού χώρου και παράλληλα διευκολύνει τη διαμαθητική επικοινωνία και την ερευνητική προσέγγιση των διδακτικών αντικειμένων. Για τη διερεύνηση των παραπάνω ζητημάτων αξιοποιείται το εργαλείο της μελέτης περίπτωσης σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του Τεχνικού Σχεδίου με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών και των τρισδιάστατων απεικονίσεων σε μαθητές της Α’ τάξης Τεχνικής Σχολής στην Κύπρο. Επιπλέον, εφαρμόζεται ερωτηματολόγιο, έτσι ώστε να αναλυθούν τα στατιστικά ευρήματα και μέσω του προγράμματος SPSS γίνονται οι απαιτούμενες στατιστικές αναλύσεις. Ερωτήματα που επιχειρούνται να αναλυθούν είναι εάν επιδρούν τα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα μάθησης στην ανάπτυξη της ομαδικής συνεργασίας κατά τη διδασκαλία του Τεχνικού Σχεδίου και αν συμβάλλει η χρήση των προγραμμάτων τρισδιάστατης αναπαράστασης κατά την διδασκαλία Τεχνικού Σχεδίου στην γνωστική ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη προσέγγιση έγινε μέσω ενεργειών που εγγράφονται στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού με σαφείς και ρητούς στόχους που συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η αναπροσαρμογή των οργανωτικών σχημάτων εκπαίδευσης και η διακοπή πρακτικών του παρελθόντος, που υπηρετούσαν άλλες επιδιώξεις και παιδαγωγικές φιλοσοφίες.