Ο ρόλος της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων - Σιδηροπούλου, Σοφία (2024)
Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας επιλέχθηκε να γίνει θεωρητική ανάλυση και ποσοτική έρευνα ώστε να εξεταστεί, σύμφωνα με τη γνώμη των εκπαιδευτικών, αν ο ρόλος της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο θεωρητικό πλαίσιο γίνεται αναφορά στις έννοιες της αειφορίας και της αειφόρου ανάπτυξης, της κοινωνικής ανισότητας και της περιβαλλοντικής ανισότητας. Επίσης, γίνεται αναφορά στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως αποτυπώθηκε στην ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και αναλύεται ο αποφασιστικός ρόλος της εκπαίδευσης και πως στοχεύει να συνδράμει στην επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και στην άμβλυνση των περιβαλλοντικών ανισοτήτων. Στο ερευνητικό πλαίσιο έλαβαν μέρος 105 εκπαιδευτικοί της προσχολικής εκπαίδευσης που απασχολούνται στο νησί της Ρόδου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν σχετικά μέτρια γνώση των θεμάτων που αφορούν την ΑΑ και την ΕΑΑ, πως κατανοούν τις περιβαλλοντικές ανισότητες και πως η μείωση των κοινωνικών - περιβαλλοντικών ανισοτήτων μπορεί να επιτευχθεί με την ευαισθητοποίηση των νηπίων σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως και την καλλιέργεια αξιών, την καλλιέργεια της συστημικής και κριτικής σκέψης αλλά και την χρήση βιωματικής μάθησης.