Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ενδυνάμωση ατόμων που βιώνουν τραυματικό γεγονός: συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση - Κωνσταντακοπούλου, Αναστασία (2024)
Το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού και η συνεπακόλουθη ανάπτυξη χρόνιων, δυνητικά απειλητικών για τη ζωή, παθήσεων έχει δημιουργήσει την ανάγκη παροχής εξειδικευμένης φροντίδας για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, σε όλη την περίοδο της ασθένειας, αλλά και του πένθους. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων εξυπηρετώντας και τις υγειονομικές ανάγκες τους, με μια πληθώρα νέων, ψηφιακών παρεμβάσεων. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η αποτίμηση ως προς το σκοπό ανάπτυξης, τη μεθοδολογία και την αποτελεσματικότητα αυτών των ερευνητικών παρεμβάσεων στην ενδυνάμωση των ατόμων που βιώνουν το τραυματικό γεγονός της ασθένειας και του πένθους. Η εργασία αποτελεί μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών από τις βάσεις δεδομένων Pubmed, ScienceDirect και Scopus. Κατόπιν της διαδικασίας της τελικής επιλογής των τεκμηρίων, η μετέπειτα επεξεργασία των δεδομένων ακολούθησε τις αρχές της θεματικής ανάλυσης. Συνολικά, περιλήφθηκαν 58 μελέτες. Οι παρεμβάσεις που περιγράφονταν στόχο είχαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών και φροντιστών με μια ποικιλία διαταραχών, με κυριότερες τους καρκινοπαθείς και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Μελέτες σχετικές με το πένθος ήταν πιο σπάνιες. Οι συχνότερες παρεμβάσεις που αναπτύσσονταν ήταν οι διαδικτυακές και οι εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Οι περισσότερες δημοσιεύσεις παρουσίαζαν στατιστικά σημαντικές διαφορές υπέρ της ομάδας παρέμβασης στο σύνολο ή σε τμήμα των υπό εξέταση εκβάσεων. Ο συνηθέστερος περιορισμός των μελετών ήταν η αδυναμία γενίκευσης των αποτελεσμάτων λόγω διαφόρων μεθοδολογικών αιτίων. Η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενδυνάμωση ατόμων που βιώνουν τραυματικό γεγονός αποτελεί μια ρεαλιστική εναλλακτική στην πλειονότητα των περιπτώσεων, για την παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών και αξίζει η διερεύνηση της περαιτέρω ανάπτυξης αυτού του πεδίου.