Πεποιθήσεις εκπαιδευτικών σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση του ChatGPT στις τέχνες - Παναγιώτης, Αλεξόπουλος (2024)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν μαθήματα τέχνης στο σχολείο, όπως λογοτεχνία, θέατρο, μουσική και καλλιτεχνικά, αναφορικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση του ChatGPT σε επίπεδο διδακτικής. Ειδικότερα διερευνώνται ποιες είναι οι πεποιθήσεις τους που καθορίζουν το ενδεχόμενο αξιοποίησής του, όπως αυτό προκύπτει από πιθανά οφέλη ή κινδύνους που πιστεύουν ότι μπορεί να συναντήσουν και καθορίζουν την αναμενόμενη στήριξη ή απόρριψη από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και τα αναμενόμενα εμπόδια ή διευκολύνσεις, στη βάση της θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς του Ajzen (1991). Για τον σκοπό αυτό διεξήχθη ποιοτική έρευνα με δείγμα Ν=67 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν μαθήματα τέχνης και γνωρίζουν ή έχουν αξιοποιήσει το ChatGPT στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ημιδομημένες συνεντεύξεις βάσει αυτοσχέδιου οδηγού και για την ανάλυσή τους ακολουθήθηκε θεματική ανάλυση περιεχομένου βάσει των τριών θεματικών αξόνων που απέρρεαν από τη θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς (συμπεριφορικές, κανονιστικές και πεποιθήσεις ελέγχου).