Αξιοποίηση του ψηφιακού παιχνιδιού dreams ως εργαλείο δημιουργίας εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία φυσικών επιστημών - Σκιαθίτης, Σπυρίδων (2024)
Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει σημειωθεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, με το ενδιαφέρον αυτό να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα βιντεοπαιχνίδια και στη χρησιμότητα τους ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και τις ανάγκες των σημερινών μαθητών. Η παρούσα εργασία, λοιπόν, αναγνωρίζοντας αυτές τις νέες τάσεις, θέτει ως σκοπό την ανάδειξη των βιντεοπαιχνιδιών ως σημαντικά εργαλεία στα χέρια των σύγχρονων εκπαιδευτικών, χωρίς να περιορίζεται σε παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί και η αξία των εμπορικών παιχνιδιών, χρησιμοποιώντας ένα μη εκπαιδευτικό παιχνίδι όπως το Dreams για τη δημιουργία διδακτικών δραστηριοτήτων στον τομέα των θετικών επιστημών και πιο συγκεκριμένα για τη διδασκαλία της έννοιας του Φωτός. Η επιλογή της συγκεκριμένης έννοιας δεν υπήρξε τυχαία, καθώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή με αυτήν σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού μέσα από διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Παρόλα αυτά οι διάφορες πτυχές και τα φαινόμενα που πλαισιώνουν αυτήν την έννοια δεν γίνονται εύκολα κατανοητά, πιθανόν εξαιτίας των εσφαλμένων αντιλήψεων που έχουν διαμορφώσει οι μαθητές πριν τη διδασκαλία. Θα προταθούν δραστηριότητες που μπορούν να σχεδιαστούν μέσω του συγκεκριμένου παιχνιδιού ώστε να επιχειρηθεί μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου.