Παρακίνηση και κίνητρα για βελτίωση της απόδοσης και ικανοποίησης του προσωπικού: η περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης, πρακτικές και προτάσεις - Βαργιακάκης, Γεώργιος (2024)
Η Παρακίνηση στην Δημόσια Διοίκηση (ΠΔΔ) αφορά εν συντομία τα κίνητρα τα οποία παρέχονται σε οργανισμούς ή φορείς του δημοσίου. Αναλύεται ο ορισμός της παρακίνησης στη δημόσια υπηρεσία (Public Service Motivation -PSM) καθώς και οι διαστάσεις στις οποίες υφίσταται και λειτουργεί. Εξετάζεται επίσης το υφιστάμενο πλαίσιο της ΠΔΔ, καθώς και οι πρακτικές που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Στο εγχείρημα της επίτευξης ΠΔΔ, υπάρχουν σίγουρα πολλά εμπόδια και αδυναμίες, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς αυτές αφορούν είτε πρακτικές κυβερνήσεων και οργανισμών είτε το υφιστάμενο κοινωνικό, πολιτισμικό και ηθικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά επιχειρείται η εφαρμογή ορισμένων καλών πρακτικών προκειμένου η ΠΔΔ, να εναρμονισθεί πλήρως με την στρατηγική των οργανισμών επιφέροντας πολλαπλά αποτελέσματα και οφέλη για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.