Οφέλη και κίνδυνοι από την εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορικής και αυτοματισμού στα σύγχρονα πλοία - Αποστολόπουλος, Εμμανουήλ (2024)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης και προσέγγισης του φαινομένου του αυτοματισμού στα πλαίσια της ναυτιλίας, ενός φαινόμενου ,που για να προσδιοριστεί επαρκώς θα πρέπει να γίνει νύξη των στοιχείων,που το συνθέτουν και το συναποτελούν.Κατά το πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της ναυτιλίας καθως και της έννοιας της "έξυπνης ναυτιλίας".Κατά το δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας , η οποία είχε ως άμεσο απότοκο την υιοθέτηση πληροφορικών συστημάτων από την ναυτιλία.Εν συνεχεία κατά το τρίτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τον αυτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ κατά το τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μνεία στα οφέλη και αντιστοίχως στα μειονεκτήματα του αυτοματισμού συγκριτικά με την ναυτιλία.Η τεχνολογική ανάπτυξη έχει συμβάλει σε διάφορες δυνατότητες του ελεύθερου χρόνου των ναυτικών, καθώς και στην παροχή συνδέσεων με την οικογένεια και τους φίλους του. Επιπλέον, τα σύγχρονα πλοία είναι τεχνολογικά προηγμένα συστήματα που απαιτούν συνεχή επένδυση στις γνώσεις των ναυτικών, τις ικανότητες εργασίας και την προθυμία λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του πληρώματος για καταστάσεις υψηλού κινδύνου στις οποίες μπορεί να βρεθεί το πλοίο. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη συνειδητής και ευσυνείδητης εργασίας, δεδομένου ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι, παρά την ξεχωριστή τεχνολογική πρόοδο στα θαλάσσια συστήματα, η πλειονότητα των θαλάσσιων ατυχημάτων προκαλείται από ανθρώπινο λάθος. Η τεχνολογία ενισχύει την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιείται σωστά, τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας όσο και του ελεύθερου χρόνου. Ορισμένες συσκευές που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα αυξάνουν την κόπωση, μας απασχολεί και οδηγεί σε μια άκριτη εξάρτηση από την τεχνολογία. Οι πιο εμφανείς είναι οι εντάσεις που απασχολούν το μυαλό του ναυτικού κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, όπως η δυνατότητα των εικονικών επενδύσεων, του παιχνιδιού ή της συμμετοχής σε οικογενειακές δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο χωρίς φυσική παρουσία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πληροφορίας. Λόγω της κόπωσης που προέρχεται από την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, καθώς και τη μετατόπιση της πρωτοβουλίας από άνθρωπο σε μηχανή, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην επιτυχή απόδοση του ναυτικού επαγγέλματος.