Διερεύνηση των παραγόντων επιλογής ενός καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της πλατφόρμας Airbnb: μελέτη περίπτωσης η εταιρεία διαχείρισης καταλυμάτων Airbnb στην Αθήνα «Meno Property Management» - Αντύπα, Ειρήνη (2024)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η ραγδαία αύξηση της οικονομίας διαμοιρασμού μέσω του διαδικτύου σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο. Η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει επηρεάσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία πολλών πόλεων παγκοσμίως, αλλά συνάμα και την τοπική κοινωνία. Ένα από τα πιο δημοφιλή ψηφιακά κανάλια κρατήσεων είναι η Airbnb, η οποία κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να φιλοξενήσει εκατομμύρια επισκέπτες σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί εταιρείες διαχείρισης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου οι ιδιοκτήτες παραχωρούν το ακίνητό τους για να κερδίζουν ένα παθητικό εισόδημα. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό να διερευνηθούν οι παράγοντες επιλογής ενός καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της πλατφόρμας της Airbnb. Επιλέχθηκε σαν μελέτη περίπτωσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στην Αθήνα, την Meno Property Management, και η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επισκέπτες που διέμειναν σε ένα κατάλυμά της το διάστημα Ιανουάριος με Ιούνιος του 2023 και είχαν κάνει την κράτησή τους μέσω της Airbnb. Σε δεύτερο χρόνο, διερευνάται ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών από την συνολική εμπειρία τους από την αρχή της κράτησης μέχρι το τέλος της διαμονής τους και η πρόθεσή τους αν θα πρότειναν το κατάλυμα σε κοντινό τους πρόσωπο.