Εφαρμογές των smart contracts στη ναυτιλία - Prinianakis, Konstantinos; Πρινιανάκης, Κωνσταντίνος (2024)
Η διπλωματική εργασία αυτή εστιάζει στην εφαρμογή των έξυπνων συμβολαίων στον τομέα της ναυτιλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των bunkers. Αναλύεται η εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain και πώς αυτή επηρεάζει τον τομέα της ναυτιλίας. Εξετάζεται η χρήση των έξυπνων συμβολαίων στη διαχείριση ναυτιλιακών συμβάσεων και τονίζεται η σημασία του στην αγορά καυσίμων για τα πλοία. Στη συνέχεια, εξετάζεται η αγορά των καυσίμων για τα πλοία, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις διαδικασίες που αφορούν την απόκτησή τους. Έπειτα, περιγράφεται πώς τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να εφαρμοστούν στη διαχείριση των συναλλαγών στον τομέα του bunkering, προσφέροντας αυτοματοποιημένες και ασφαλείς διαδικασίες. Τέλος, παρουσιάζεται ένα υπόδειγμα έξυπνου συμβολαίου που διευκολύνει τη σύναψη συμβάσεων αγοράς καυσίμων μεταξύ πλοιοκτητών και traders. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η αξία των έξυπνων συμβολαίων στη βελτίωση της απόδοσης και της ασφάλειας των συναλλαγών στον ναυτιλιακό τομέα.