ERP και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - υλοποίηση επιχειρησιακών σεναρίων με το ERP Epsilon Smart Advanced και την διασύνδεσή του με το MYDATA - Γούλας, Χρήστος (2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζεται στα Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων, και ειδικότερα στα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων ( Enterprise Resource Planning – ERP ). Τα ERP συστήματα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της οποιαδήποτε επιχείρησης , βοηθούν στην ανάπτυξη της και της εξασφαλίζουν υψηλή ανταγωνιστικότητα . Επειδή το κόστος τέτοιων συστημάτων είναι υψηλό οι επιχειρήσεις στρέφονται σε Cloud λύσεις οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης έχουν και τις ανάλογες εκδόσεις. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η κατανόηση της λειτουργίας των ERP και πιο συγκεκριμένα μέσω του Epsilon Smart Advanced θα υλοποιηθούν σενάρια ώστε να δούμε ολοκληρωμένα πως λειτουργεί μια επιχείρηση μέσω του ERP και τέλος μια ανάλυση στο MyData που αφορά τα παραστατικά των εσόδων μιας επιχείρησης και πως αυτά χαρακτηρίζονται ώστε να διαβιβαστούν στην αντίστοιχη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Τα σενάρια που θα δούμε παρακάτω βασίζονται σε βασικές λειτουργίες στο πρόγραμμα Epsilon Smart Advanced, όπως Πελάτες, Προσφορές, Παραγγελίες, Παραστατικά, MYDATA. Από την υλοποίηση και μελέτη των σεναρίων προκύπτουν οι σημαντικές δυνατότητες τις οποίες προσφέρει ένα ERP σύστημα σε μία επιχείρηση όσον αφορά την υποστήριξη σημαντικών εσωτερικών λειτουργιών της, καθώς επίσης και της (υποχρεωτικής πλέον από την νομοθεσία) άμεσης διαβίβασης των παραστατικών της στην ΑΑΔΕ.