Το σχήμα αξιολόγησης της ευφυίας κτιρίων SRI: η ευρωπαϊκή εμπειρία και η ελληνική πραγματικότητα - Μαλτέζου, Δήμητρα (2024)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να ερευνήσει την εφαρμογή του Έξυπνου Δείκτη Ετοιμότητας (SRI) σε ελληνικά κτίρια κατοικιών, να αξιολογήσει την επίδρασή του στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην ενσωμάτωση τεχνολογιών έξυπνων κτιρίων. Η μελέτη χρησιμοποιεί μια στρατηγική βιβλιογραφικής ανασκόπησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της εφαρμογής του SRI. Η έρευνα επικεντρώνεται στη δημιουργία προφίλ του κοινού-στόχου, στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τον GDPR και στην επίλυση προβλημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο των συστημάτων έξυπνων κατοικιών. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τις παραλλαγές στην υιοθέτηση του SRI που καθορίζονται από οικονομικούς παράγοντες, τεχνολογικές υποδομές και γνώσεις του κοινού. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι παρόλο που o SRI έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση, εμπόδια όπως η απουσία οικονομικών κινήτρων, η ανεπαρκής τεχνολογική υποστήριξη και ο περιορισμός των γνώσεων των καταναλωτών, εμποδίζουν τη χρήση της σε μεγάλη κλίμακα. Συμπερασματικά, η διπλωματική εργασία υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός συνόλου περιεκτικών αλλαγών πολιτικής, βελτιωμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και μια καλύτερη τεχνολογική υποδομή για την προώθηση του SRI. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν στοχευμένη οικονομική υποστήριξη, τυποποίηση των ρυθμιστικών πλαισίων και συμμετοχή της κοινότητας για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητά, ώστε η διαβίωση στην Ελλάδα να είναι έξυπνη και ενεργειακά αποδοτική. Τα αποτελέσματα, παρότι δεν υποστηρίζονται από απτά αποτελέσματα δεδομένης των μικρής υιοθέτησης του SRI όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένονται να οδηγήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη στην ανάπτυξη προσεγγίσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του SRI, έτσι ώστε να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τις φιλοδοξίες της για την ενεργειακή βιωσιμότητα