Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην εφοδιαστική αλυσίδα: η περίπτωση του ChatGPT - Βοργιά, Ευφροσύνη; Θεοδοσόπουλος, Δημήτριος (2024)
Το ChatGPT είναι το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιημένο εργαλείο μέχρι σήμερα που έχει συνταράξει την σχέση του ανθρώπου με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Εφοδιαστική Αλυσίδα, πέρα από τη σημασία της στην καθημερινότητα, την οικονομική, την κοινωνικοοικονομική, και πολιτική σφαίρα, αποτελεί άλλον έναν τομέα στον οποίον το ChatGPT έχει επιρροή. Στην παρούσα διπλωματική εργασία ερευνάται η θέση του εργαλείου αυτού στην Εφοδιαστική Αλυσίδα ως ένα τεχνολογικό προϊόν στην 4η και 5η Βιομηχανική Επανάσταση. Εξετάζεται βιβλιογραφικά η δυναμική του ChatGPT στην Εφοδιαστική Αλυσίδα υπό το πρίσμα της ασφάλειας καθώς η αλόγιστη χρήση του σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας μπορεί να επιφέρει διαρροή δεδομένων. Όμως, η σωστή χρήση και εκμετάλλευσή του είναι ικανή να προετοιμάσει τα συστήματα και να προλάβει κυβερνοεπιθέσεις. Ακόμη, λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα και πως μπορεί το ChatGPT να συμβάλλει στις αλλαγές. Συγκεκριμένα, η επιρροή του στην κοινωνική βιωσιμότητα, την οικονομική σκοπιμότητα, και την περιβαλλοντική αειφορία είτε μέσα από τη συνεισφορά στις αποφάσεις, είτε από τα κέρδη, είτε από μεταβολές στην εργασιακή ζωή των υπαλλήλων. Όσο αφορά το ρόλο του ανθρώπου σε ένα περιβάλλον όπου το ChatGPT είναι εισηγμένο στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, αυτός δείχνει να γίνεται περισσότερο εποπτικός και διεκπεραιωτικός. Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι καλούνται σταδιακά να εκπαιδευτούν πάνω στο ChatGPT, ενώ είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα μεγάλο νομικό κενό για την προστασία τους. Έπειτα, μελετώνται τρεις περιπτώσεις εταιρειών που κινούνται στο χώρο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και έχουν υιοθετήσει τη χρήση του ChatGPT. Αυτές είναι η Walmart, η “K” Line, και η Maersk. Κατά τη μελέτη γίνεται αντιληπτό ότι οι εταιρείες δεν εμπιστεύονται την OpenAI και το ChatGPT παρά μόνο όταν υπάρχει η διαβεβαίωση ορθής χρήσης και προστασίας των δεδομένων τους από έναν τρίτο εταίρο. Επιπλέον, ο εταίρος αναλαμβάνει την υποστήριξη και την εκπαίδευση των εργαζομένων. Εναλλακτικά, οι εταιρείες προτιμούν τη χρήση του εργαλείου σε πολύ μικρό βαθμό. Τέλος, γίνεται μία ανασκόπηση όσων έχουν εξεταστεί, δημιουργώντας μια γενική εικόνα των προοπτικών, των οφελών, των προϋποθέσεων, των προβλημάτων, και των περιορισμών της εισαγωγής του ChatGPT στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Ταυτόχρονα γίνονται ξεκάθαρα τα κενά στη βιβλιογραφία τα οποία μπορούν να καλυφθούν από μελλοντικές έρευνες.