Διερεύνηση απόψεων γονέων αναγνωρισμένων προσφύγων ως προς την προσαρμογή των ανήλικων τέκνων τους στο σχολικό περιβάλλον - Οικονόμου, Μαριέττα (2024)
Η παρούσα εργασία διεξάγεται στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας. Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση απόψεων γονέων αναγνωρισμένων προσφύγων ώς προς την προσαρμογή των ανήλικων τέκνων τους στo σχολικό περιβάλλον, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο τα παιδιά πρόσφυγες προσαρμόζονται στο σχολικό περιβάλλον αλλά και κατά πόσο η ελληνική κοινωνία συμβάλει στην ομαλή προσαρμογή τους, καθώς η Ελλάδα από το 2016 μέχρι και σήμερα καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα και η παρουσία προσφύγων μαθητών στα ελληνικά σχολεία όλο και αυξάνεται με αποτέλεσμα να εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία περισσότερα άτομα. Η παρούσα εργασία περιλαμβάνει δύο μέρη, το θεωρητικό μέρος όπου παρουσιάζεται η σχετική βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την μελέτη του συγκεκριμένου θέματος και στο δεύτερο μέρος αναλύεται η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αναλυθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην Υπηρεσία Ασύλου όπου είναι η πρώτη ανεξάρτητη δομή της χώρας που έχει ως αντικείμενο εξέτασης τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας, αποσαφηνίζονται οι όροι που χαρακτηρίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα και βοηθούν στην καλύτερη ερμηνεία και κατανόησή του και παρουσιάζεται εκτενώς η διαδικασία ασύλου. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση που αποτελεί θεμελιώδη δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση των προσφύγων με μια ιστορική αναδρομή της νομοθεσίας που την διέπει αλλά και μία περιγραφή των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας ΖΕΠ. Ακολουθεί η αναφορά στην εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία -Ατζέντα 2030, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και Την Αειφορία αλλά και των 17 στόχων της Ατζέντα 8 20230.Τέλος, γίνεται αναφορά στην διαπολιτισμική εκπαίδευση και στα μοντέλα εκπαίδευσης που έχουν επικρατήσει κατά διαστήματα στην προσπάθεια διαχείρισης της ετερότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα εμπόδια προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον που συναντούν τα παιδιά πρόσφυγες και γίνεται εκτενής ανάλυση του εμποδίου της γλώσσας, του επιπολιτισμού, της ανθεκτικότητας, του ρατσισμού και του μετατραυματικού στρες. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο αντικείμενο και στη μεθοδολογία της έρευνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 9 ατόμων με κοινό χαρακτηριστικό το προσφυγικό καθεστώς και το καθεστώς της προσωρινής προστασίας με τη μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης και η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη θεματική ανάλυση μέσω της κωδικοποίησης. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση των αποτελεσμάτων στο έκτο κεφάλαιο και παρατίθενται τα συμπεράσματα στο έβδομο κεφάλαιο.