Η ελληνική επανάσταση μέσα από τα παιδικά βιβλία γνώσεων της Γιολάντας Χατζή - Νοζάτσε, Νάντια (2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται η ελληνική επανάσταση στα εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων για μικρά παιδιά. Πρόκειται για ένα ζήτημα που άρχισε να απασχολεί έντονα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. Το δείγμα και η ανάλυσή του εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κείμενο, την εικόνα και το περικείμενο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821, ως προς το κείμενο, την εικονογράφηση, το περικείμενο και την ιδεολογία της εικόνας και του κειμένου στα παιδικά βιβλία γνώσεων της Γιολάντας Χατζή. Μέσα από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η συγγραφέας παρέχει με λιτό και απλό τρόπο την ιστορική πληροφορία, ενώ ο εικονογράφος, Πέτρος Χριστούλιας μέσα από το προσωπικό του ύφος, το χρώμα και το χιούμορ μεταφέρει τη σοβαρότητα του θέματος με τρόπο ευχάριστο, ελκυστικό και κατανοητό στον ανήλικο αναγνώστη. Η παρουσία των ζωόμορφων χαρακτήρων στην εικονογράφηση προσθέτουν και αυτά μια ανάλαφρη, χαρούμενη και διασκεδαστική αφήγηση. Επιπρόσθετα, μέσα από τις κατάλληλες εικονιστικές τεχνικές και το κείμενο μεταφέρονται από τους δημιουργούς ιδεολογικά μηνύματα και απόψεις με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, άθελά τους ή ηθελημένα. Τα περικειµενικά στοιχεία βοηθούν με τη σειρά τους στην καλύτερη κατανόηση της αφήγησης και της ιστορικότητας των γεγονότων. Το κοινό χαρακτηριστικό που διακρίνει την συγγραφέα και τον εικονογράφο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι σκληρές σκηνές απουσιάζουν, θίγονται ελάχιστα ή αποσιωπώνται.