Ο ρόλος της συλλογής - ανάλυσης πληροφοριών (Intelligence) στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος στην περιοχή της Μεσογείου - Σαλούστρος, Μηνάς (2024)
Η εξέλιξη του διασυνοριακού εγκλήματος, ως επικρατέστερη μορφή οργανωμένου εγκλήματος, απαιτεί και την προσαρμογή των μεθόδων αντιμετώπισής του και την υιοθέτηση νέων τακτικών. Στην εργασία αυτή θα εξεταστεί μία καινοτόμα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος μέσω της συλλογής πληροφοριών από ανθρώπους (HUMINT), από ανοιχτές πηγές (OSINT) αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα (SIGINT) και τη μετέπειτα ανάλυσή τους, συνεπικουρούμενη από τις απαραίτητες συνεργασίες μεταξύ των Υπηρεσιών. Με γνώμονα αυτό, το Intelligence – Led Policing ως μία σχετικά νέα στρατηγική της αστυνομίας, βασιζόμενη στην πρόληψη και όχι την αντίδραση, μέσω της συλλογής, ανάλυσης και χρήσης πληροφοριών έχει σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών αρχών στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και λοιπών απειλών. Περαιτέρω, θα εξεταστούν ζητήματα ηθικής που ανακύπτουν, όπως ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα, η διαφάνεια και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και νομοθετικά κωλύματα όπως η εποπτεία των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας. Τέλος, διερευνάται η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή των ιδιωτικών εταιριών στον χώρο των πληροφοριών και της αντιμετώπισης του εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.