Ιστορική εκπαίδευση και ενσωμάτωση: η περίπτωση παιδιών 5-8 ετών με διαφοροποιημένη πολιτισμική ταυτότητα historical - Μπακαβέλου, Αλεξάνδρα (2024)
Στην σύγχρονη καθημερινότητα, η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής μεταναστών φέρει σε επαφή ποικίλους πολιτισμούς, δημιουργώντας έτσι μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Φυσικά, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην προκειμένη εργασία βάσει του θέματος, έχει την υποχρέωση να σεβαστεί, να αγκαλιάσει και να αποδεχθεί τα παιδιά διαφορετικής πολιτισμικής ταυτότητας, καθώς όλες οι υποδομές της εκπαίδευσης έχουν μετατραπεί σε πολυπολιτισμικές από εθνικές και όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην παιδεία και στην εκπαίδευση. Η Ιστορική Εκπαίδευση αποτελεί μια πολύπλευρη διαδικασία, η οποία συνδέεται με το αντικείμενο μελέτης της, δηλαδή την Ιστορία, αλλά και με τωρινές αντιλήψεις για την Ιστορική Παιδεία. Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τώρα, περιτριγυρίζεται στην εύρεση καινούργιων παιδαγωγικών και διδακτικών προσεγγίσεων-στρατηγικών, οι οποίες πάνε χέρι-χέρι με την επιθυμία για αλληλεπίδραση, επικοινωνία και γνωριμία ανάμεσα στους μαθητευόμενους και την καλλιέργεια σεβασμού των παιδιών με διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα. Προκειμένου να έχει καθοριστική επίδραση το μάθημα της Ιστορίας διαφωτιστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στα παιδιά, ανεξαρτήτως πολιτισμικής καταγωγής, πρέπει να γίνει η ολιστική αποδοχή των θεωρητικών πλεγμάτων των τωρινών στρατηγικών της ακαδημαϊκής Ιστορίας στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.