Οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τον ρόλο της σχολικής επιτροπής στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης της σχολικής μονάδας - Παπαβασιλείου, Φίλιππος (2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τον ρόλο της Σχολικής Επιτροπής στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης της σχολικής μονάδας. Ειδικότερα, επιδιώκεται η αποτίμηση του έργου της Σχολικής Επιτροπής, έτσι όπως λειτουργεί στις μέρες μας, ο ρόλος της σε εκπαιδευτικά θέματα, σε κοινωνικά – οργανωσιακά, η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητά της. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024 σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν στο νησί της Ρόδου, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνάσια και Λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά) και αποτελεί μελέτη περίπτωσης. Όλοι/ες οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί στο νησί αποτέλεσαν τον πληθυσμό της έρευνας. Η επιλογή του ερευνητικού δείγματος των 108 εκπαιδευτικών έγινε με δειγματοληψία ευκολίας. Από τα πορίσματα της εκπαιδευτικής έρευνας προκύπτει ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θεωρεί πως ο ρόλος της Σχολικής Επιτροπής είναι σημαντικός, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνεί με τον τρόπο που λειτουργεί στις μέρες μας. Σχετικά με τον ρόλο της σε εκπαιδευτικά θέματα, η πλειονότητα εκφράζεται θετικά, καθώς θεωρεί ότι από τις δράσεις της επηρεάζεται έμμεσα η εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων. Επίσης, σχετικά με τη σημαντικότητα του ρόλου της σε κοινωνικά – οργανωσιακά θέματα, η πλειονότητα τείνει να συμφωνεί. Ως προς τη λειτουργικότητά της, υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να είχε λιγότερα μέλη, να συνεδρίαζε πιο συχνά και να μην ήταν άμεσα εξαρτημένη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του ρόλου της, η πλειονότητα συμφωνεί με την άποψη ότι το ύψος των οικονομικών πόρων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Τέλος, σχετικά με το αν οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές για τις Σχολικές Επιτροπές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν εκφράζει άποψη.