Επικοινωνιακές δεξιότητες διευθυντικών στελεχών στους τραπεζικούς οργανισμούς - Γανωτάκη, Μαρία (2024)
Οι τραπεζικοί οργανισμοί αποτελούν ιδιαίτερα δυναμικά και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα και τα διευθυντικά στελέχη διαδραματίζουν νευραλγικό ρόλο για την αποτελεσματικότητα αυτών των οργανισμών. Ωστόσο, τα τραπεζικά ιδρύματα συνδέουν την παραγωγικότητα με «σκληρούς» και εύκολα μετρήσιμους δείκτες, αφήνοντας στο περιθώριο τη συμβολή των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των στελεχών στον γενικότερο τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. Αυτή η έρευνα προτείνει και δοκιμάζει τέσσερις άξονες που σχετίζονται με τις επικοινωνιακές δεξιότητες των στελεχών και συγκεκριμένα με τις επικοινωνιακά αρνητικές πρακτικές, τις δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, τους επικοινωνιακούς ρόλους και τη δεξιότητα διαχείρισης συγκρούσεων. Έτσι, βασικός σκοπός της έρευνας είναι και η αναζήτηση των απόψεων των υπαλλήλων σχετικά με αυτές τις επικοινωνιακές δεξιότητες των διευθυντικών στελεχών αλλά και η διερεύνηση του κατά πόσο αυτές οι επικοινωνιακές πτυχές επιδρούν στον γενικό βαθμό ικανοποίησης των υπαλλήλων. Το βασικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι αυτές οι τέσσερις διερευνώμενες επικοινωνιακές πτυχές έδρασαν συνολικά ως ένα πολύ ικανοποιητικό μοντέλο πρόβλεψης της εργασιακής ικανοποίησης των υπαλλήλων και ότι μεμονωμένα η ενεργητική ακρόαση είχε την ισχυρότερη επίδραση. Ως συμπέρασμα αυτών των ευρημάτων, η έρευνα αυτή επιδιώκει στο να υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω καλλιέργειας επικοινωνιακών δεξιοτήτων εκ μέρους των τραπεζικών στελεχών, καθώς η ικανοποίηση των εργαζομένων σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό και με την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα των τραπεζών.