Η έφηβη ηρωίδα σε μυθιστορήματα του Φίλιππου Μανδηλαρά - Λόλα, Κωνσταντίνα (2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει σε βάθος το γυναικείο φύλο και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στην εφηβική λογοτεχνία. Η έρευνα βασίζεται στην ανάλυση τεσσάρων εφηβικών λογοτεχνικών βιβλίων, με συγγραφέα τους τον Φίλιππο Μανδηλαρά, μέσα από τα οποία γίνεται η προσπάθεια ανάδειξης της πολυπλοκότητας της γυναικείας ταυτότητας. Οι έφηβες ηρωίδες, αποκαλύπτουν, μέσα από τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και από μια σειρά γεγονότων, την εξέλιξη των χαρακτήρων τους, ενώ στοχεύουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και κατ’ επέκταση στην ωρίμανσή τους. Οι εξωτερικοί κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτή των εφήβων. Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες, με τη σειρά τους, έχουν τη δυνατότητα ταύτισης με τις έφηβες ηρωίδες, με στόχο τη δική τους προσπάθεια κατάκτησης των ανεξερεύνητων ταυτοτήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, για τη διεκπεραίωση του σκοπού αυτού, μελετήθηκαν οι βασικές κατηγορίες της φεμινιστικής κριτικής της Roberta Seelinger Trites, καθώς και οι κατηγορίες των συγκρούσεων στα εφηβικά μυθιστορήματα.