Η μαθηματική δημιουργικότητα, ο ρόλος και η επιρροή της στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα με τη χρήση μαθηματικών λογισμικών, στάσεις και απόψεις εκπαιδευτικών - Καρδαμίτση, Ελευθερία - Μαρία (2024)
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να μελετηθούν οι στάσεις και απόψεις των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της Δημιουργικότητας στα Μαθηματικά μέσα στη σχολική αίθουσα και πώς διαφοροποιείται κατά την εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως και ο ρόλος επίδρασης των νέων τεχνολογικών μέσων και εργαλείων ως μέσα ανάπτυξης της Δημιουργικότητας. Επίσης ερευνάται αν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν στη διδασκαλία τους δημιουργικά προβλήματα και λύσεις. Τέλος καταγράφονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τον βαθμό επιρροής κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στη Δημιουργικότητα στα Μαθηματικά. Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος έρευνας, η οποία στηρίχθηκε σε τυχαίο δείγμα 104 εκπαιδευτικών της χώρας μας από όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης. H ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με τα λογισμικά IBM SPSS Statistics και CHIC Analysis. Αναδεικνύονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία συνάδουν με αποτελέσματα άλλων ερευνών, καθώς οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να έχουν καλύτερη γνώση των χαρακτηριστικών της Δημιουργικότητας στα Μαθηματικά και μπορούν να εντοπίσουν δημιουργικές λύσεις προβλημάτων. Ακόμα αναδεικνύονται ως παράγοντες που λειτουργούν ανασχετικά στην καλλιέργεια της Δημιουργικότητας το οικογενειακό περιβάλλον που απουσιάζει η θετική ενίσχυση και τα ερεθίσματα, το άγχος, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η έλλειψη εκπαιδευτικών, η μη προσφορά πολλαπλών ερεθισμάτων, η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το κατά πόσο οι τελευταίοι ασχολούνται με τα παιδιά τους.