Εκτίμηση παραγόμενων υγρών αποβλήτων από τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών του νομού Αργολίδας - Αστάρα, Ζωή (2024)
Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών καταναλώνει μεγάλη ποσότητα νερού παράγοντας έτσι αυξημένες ποσότητες υγρών αποβλήτων με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στους υδάτινους αποδέκτες, όταν καταλήγουν σε αυτούς ανεπεξέργαστες. Στόχος της εργασίας είναι να καταγράψει τις επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον τομέα τροφίμων και ποτών του νομού της Αργολίδας και να διερευνήσει τις ποσότητες των παραγόμενων υγρών αποβλήτων τους, με βάση τις ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, να εκτιμηθεί το ρυπαντικό φορτίο των ανωτέρω υγρών αποβλήτων ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα σχετικά με τη συμβολή του κάθε κλάδου της αγροβιομηχανίας στην τελική παραγωγή υγρών αποβλήτων. Για τον λόγο αυτό αρχικά συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με το πλήθος των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών του νομού, μέσω του διαδικτυακού εργαλείου «e - Επιμελητήριο». Κατόπιν επεξεργασίας τους, βρέθηκε ότι στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων δραστηριοποιούνται τριακόσιες τριάντα εννέα (339) επιχειρήσεις και στην ποτοποιία άλλες είκοσι τρείς (23) που σημαίνει ότι συνολικά οι εντοπισμένες επιχειρήσεις είναι τριακόσιες εξήντα δύο (362). Ωστόσο η εκτίμηση του όγκου των υγρών αποβλήτων δεν βασίστηκε στο σύνολο των επιχειρήσεων αλλά στους κλάδους που παράγουν ιδιαιτέρως επιβαρυμένα υγρά απόβλητα. Συγκεκριμένα υπολογίστηκαν τα υγρά απόβλητα από τα τρία (3) σφαγεία, τις πέντε (5) βιομηχανικές μονάδες χυμοποίησης, το ένα (1) κονσερβοποιείο, τα εξήντα ένα (61) ελαιοτριβεία, τα είκοσι έξι (26) τυροκομεία και τα δεκαοχτώ (18) οινοποιεία του νομού είτε με βάση τα τελικά προϊόντα που παρήχθησαν για το έτος 2018 είτε λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για το ίδιο έτος και αφορούν το σύνολο των υγρών αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των νερών έκπλυνσης των χώρων και των μηχανημάτων. Τα αποτελέσματα της πτυχιακής εργασίας έδειξαν ότι για το έτος 2018 τα περισσότερα υγρά απόβλητα στο νομό Αργολίδας παρήχθησαν από τις βιομηχανικές μονάδες χυμοποίησης (97.477,698 m3) και από το κονσερβοποιείο βερίκοκων και ροδάκινων (79.950 m3). Ωστόσο τα υψηλότερα ετήσια οργανικά φορτία εντοπίστηκαν στα υγρά απόβλητα των τυροκομείων (BOD = 567.636 Kg / έτος, COD = 962.920 Kg / έτος), των ελαιοτριβείων (BOD = 421.342 Kg / έτος, COD = 1.053.945 Kg / έτος), των βιομηχανικών μονάδων χυμοποίησης (BOD = 458.359 Kg / έτος, COD = 968.821 Kg / έτος) και των οινοποιείων (BOD = 295.141 Kg / έτος, COD = 421.386 Kg / έτος). Τέλος υπολογίστηκε ότι η συμβολή των παραγόμενων υγρών αποβλήτων της αγροβιομηχανίας της Αργολίδας στο σύνολο της παραγωγής υγρών αποβλήτων της αγροβιομηχανίας της Ελλάδας ήταν αρκετά μικρή καθώς σε κανένα κλάδο μεταξύ των ελαιοτριβείων, οινοποιείων, τυροκομείων και σφαγείων δεν ξεπερνούσε το 3% σε ποσοστό συμμετοχής.