Μετρήσεις ραδιενέργειας στη Δυτική Λέσβο με γ-φασματοσκοπία - Κρεμενιώτη, Όλγα (2024)
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στη ραδιενέργεια. Δέχεται συνεχώς ακτινοβολία τόσο από φυσικές πηγές, όσο και από πηγές που δημιούργησε ο ίδιος. Ο προσδιορισμός των φυσικών ραδιονουκλιδίων είναι χρήσιμος καθώς τα φυσικά και τεχνητά ραδιονουκλίδια συμβάλλουν σημαντικά στην συνολική δόση που ο ίδιος λαμβάνει. Επιπλέον, ανάλογα με τα επίπεδα ραδιενέργειας σε κάθε περιοχή είναι εφικτός ο σχεδιασμός για την επιβάρυνση ή όχι της περιοχής με επιπλέον τεχνητές πηγές ραδιενέργειας. Η μελέτη της φυσικής ραδιενέργειας κρίνεται απαραίτητη για την ποσοτικοποίηση του ραδιενεργού υποβάθρου μιας περιοχής, η οποία παρουσιάζει ευρεία χρήση σε περιβαλλοντικούς, επιδημιολογικούς και τεχνολογικούς τομείς. Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά το ραδιενεργό υπόβαθρο της Δυτικής Λέσβου. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από μετρήσεις της δόσης γάμμα ακτινοβολίας με φορητό ανιχνευτή NaI και αναλύσεις δειγμάτων χώματος με γάμμα φασματοσκοπία, που πραγματοποιήθηκαν σε 20 συνολικά θέσεις. Παραθέτει επίσης τις συγκεντρώσεις των φυσικών ραδιονουκλιδίων 238U, 232Th, 40K και του 137Cs καθώς και τις εκτιμήσεις της γάμμα δόσης ακτινοβολίας που υπολογίστηκαν από τον ανιχνευτή υπερκαθαρού γερμανίου Ge. Τέλος, παρουσιάζει τα αποτελέσματα από τη σύγκριση μεταξύ της απευθείας μετρούμενης δόσης και της υπολογισθείσας. Εν κατακλείδι, οι τιμές των συγκεντρώσεων φυσικών ισοτόπων και της μετρούμενης και εκτιμώμενης γάμμα δόσης ακτινοβολίας είναι αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα όπως αναφέρεται στο UNSCEAR (2000) αλλά πάλι είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.