Διερεύνηση της συμπεριφορικής μεταβλητότητας των τρωκτικών μετά τη διαδικασία του χειρισμού - Λυκογεώργου, Μαρία (2024)
Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση της συμπεριφοράς των μικροθηλαστικών της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα των ειδών Apodemus mystacinus και Apodemus sylvaticus, κατά την παγίδευση και τον χειρισμό στο φυσικό τους περιβάλλον. Μελετήθηκε η συμπεριφορά των τρωκτικών που πιάστηκαν σε παγίδες και εκτέθηκαν στον ανθρώπινο χειρισμό, με τον οποίο έρχονταν σε επαφή για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα, η πτυχιακή εργασία επικεντρώθηκε στην ανάλυση της συμπεριφοράς τους, εφόσον είχαν απελευθερωθεί σε οριοθετημένο φυσικό σημείο, στο οποίο γινόταν παρακολούθηση με κάμερες που κάλυπταν περιμετρικά την περιοχή, αλλά και παρακολούθηση με φυσική παρουσία σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Κάθε άτομο αντιδρούσε με διαφορετικό τρόπο και οι συμπεριφορικές αποκρίσεις εξαρτιόταν από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η αναπαραγωγική κατάσταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα άτομα στρεσάρονται με τον ανθρώπινο χειρισμό, ιδιαίτερα κατά την πρώτη επαφή, καθώς η παρουσία ανθρώπου αντιμετωπίζεται ως παρουσία θηρευτή στο περιβάλλον.