Κυκλική οικονομία και σπατάλη τροφίμων: η περίπτωση των οπωρο-κηπευτικών προϊόντων - Παγγέ, Φωτεινή (2024)
Το αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας, είναι η συνολική αποτύπωση των σημείων – κόμβων του συστήματος της εφοδιαστικής αλυσίδας οπωρο - κηπευτικών.Η έρευνα εστιάζει στα συγκεκριμένα προϊόντα, τα οπωρο- κηπευτικά, διότι έχουν οριστεί ότι αποτελούν τα πιο ευαίσθητα προϊόντα της τροφικής αλυσίδας, αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις συνθήκες μεταφοράς τους αλλά και τις αποθήκευσής τους. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εξετάζει το πως ορίζεται και πως λειτουργεί το σύστημα εφοδιασμού μίας συγκεκριμένης περιοχής, ποιες είναι οι απώλειες των οπωρο – κηπευτικών προϊόντων και σε ποια σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάζονται. Η έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση της λειτουργίας, των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς των βασικών εμπλεκόμενων στους κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να αποτυπωθεί ο ρόλος τους στην δημιουργία και τη διαχείριση των θεωρούμενων ως ‘αποβλήτων τροφίμων’ . Η μεθοδολογία της έρευνας αποτελεί συνδυασμό της διερευνητικής έρευνας (exploratory study), της μελέτης περίπτωσης (case study) και εμπειρικής έρευνας (empirical analysis). Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας συνδυάζονται με τις βασικές στρατηγικές της μείωσης και διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή τις «Στρατηγικές Ιεράρχησης Διαχείρισης Αποβλήτων Τροφίμων’ (Food Waste Hierarchy) και τις ‘Στρατηγικές Κυκλικής Οικονομίας» (‘Circular Economy’)