Ποσοτικοποίηση ρυθμών αποδόμησης σε συστάδες διαφορετικής μεταπυρικής ηλικίας σε πευκοδάσος (Pinus brutia) της Λέσβου - Μπακατσούλα, Βασιλική (2024)
Η διεργασία της αποικοδόμησης αποτελεί σημαντική συνιστώσα της δυναμικής των οικοσυστημάτων και η πιθανή διαφοροποίηση της υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής επηρεάζει τον κύκλο του C. Σε αυτή την εργασία εφαρμόζουμε ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο εκτίμησης παραμέτρων που σχετίζονται με τη δυναμική της αποικοδόμησης κατά μήκος μιας βαθμίδας μεταπυρικής ηλικίας, προκειμένου να διερευνήσουμε την επίδραση της μικροπεριβαλλοντικής διαφοροποίησής σε αυτήν. Σε τέσσερεις δειγματοληπτικές επιφάνειες (ηλικίας 15–40–75-90 ετών) στον υποόροφο τραχείας πεύκης, τοποθετήθηκαν σε βάθος 8 cm δέκα φακελάκια εμπορικά διαθέσιμου τσαγιού, τα όποια παρέμειναν θαμμένα για 90 μέρες, σε δύο περιόδους (Χειμώνα και Άνοιξη). Υπολογίσθηκε η απώλεια βάρους τους και στη συνέχεια εκτιμήθηκαν ο ρυθμός αποικοδόμησης (k) και ο παράγοντας σταθεροποίησης (S), ο οποίος σχετίζεται με το δυναμικό συγκέντρωσης εδαφικού C. Οι δειγματοληπτικές επιφάνειες ανήκουν σε δίκτυο μόνιμων επιφανειών παρακολούθησης και στοιχεία όπως η ημερήσια θερμοκρασία και η σχετική υγρασία του αέρα, ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας και οι φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους ήταν διαθέσιμα για την περίοδο διεξαγωγής του πειράματος. Τα δεδομένα μας αναλυθήκαν με χρήση ANOVA και γραμμικών μοντέλων μικτών επιδράσεων, και ανέδειξαν: α) σημαντική διαφοροποίηση στο παράγοντα σταθεροποίησης S μεταξύ των επιφανειών διαφορετικής ηλικίας και υψηλότερες τιμές κατά την περίοδο της Άνοιξης, β) σημαντική αλληλεπίδραση της ηλικίας της συστάδας και της εποχής, με χαρακτηριστική μείωση του ρυθμού k με την ηλικία κατά τη χειμερινή περίοδο (περιορισμός από θερμοκρασία) και με χαρακτηριστική αύξηση του ρυθμού k με την ηλικία κατά τη ανοιξιάτικη περίοδο (περιορισμός από υγρασία).