Επίδραση των καιρικών συνθηκών στην ώρα άφιξης κατά το κούρνιασμα κορακοειδών σε ένα αστικό περιβάλλον - Μάριος, Λερός (2024)
Η ώρα άφιξης των κορακοειδών στις περιοχές κουρνιάσματος παρουσιάζει διακυμάνσεις που μπορεί να οφείλονται σε ποικίλες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Η γνώση της ώρας άφιξης, καθώς και των παραμέτρων που την επηρεάζουν, μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση των συνθηκών διαβίωσης (π.χ. διαθεσιμότητα και χωρική κατανομή της τροφής) που επηρεάζουν τη θνησιμότητα και κατ’ επέκταση τη δυναμική του πληθυσμού των κορακοειδών. Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι κυριότερες περιβαλλοντικές παράμετροι που δυνητικά επεξηγούν την ώρα άφιξης στα σημεία κουρνιάσματος δύο ειδών της οικογένειας των Κορακίδων, της Σταχτοκουρούνας (Corvus cornix) και της Κάργιας (Corvus monedula). Πραγματοποιήθηκαν καταγραφές της ώρας άφιξης ατόμων των δύο ειδών σε σημεία πριν το κούρνιασμα και σημεία κουρνιάσματος στην πόλη της Μυτιλήνης για χρονικό διάστημα εφτά μηνών. Για την παρατήρηση και καταμέτρηση των πουλιών επιλέχθηκαν τέσσερα εποπτικά σημεία περιμετρικά της πόλης και ένα στο κέντρο όπου και καταγράφονταν ο αριθμός ατόμων, το ύψος πτήσης, η ώρα παρατήρησης, η κατεύθυνση που ακολουθήθηκε και η θέση της προσγείωσης. Παράλληλα καταγράφονταν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατήρησης όσο και κατά την ακριβή χρονική στιγμή των παρατηρήσεων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1388 καταγραφές των δύο ειδών, εκ των οποίων το 85% αφορούσε τις Σταχτοκουρούνες. Ο αριθμός των ατόμων και των δύο ειδών παρουσίασε εποχικότητα με σημαντικές μηνιαίες διακυμάνσεις ενώ η ώρα άφιξής τους πριν και μετά τη δύση στα σημεία κουρνιάσματος επηρεάζεται από διαφορετικές περιβαλλοντικές μεταβλητές, με τη διάρκεια της ημέρας και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας ως πιο σημαντικές.